Вътрешната политическа криза в Украйна се задълбочава. Експертите подозират, че зад това стоят силни икономически интереси. Ще се стигне ли до разпускане на парламента по поръчение на икономическата върхушка?

На изток небето на Европа не може повече да се замърси: в региона Донбас в Източна Украйна, на границата с Русия, синьото на степта е почернено от стотиците метални заводи и електроцентрали. Тук е родината на Ринат Ахмедов, който на 39 години е собственик на най-голямото частно състояние в Украйна - четири милиарда евро.

Бившият боксьор, играч на „тука има - тука няма", рекетьор, а днес собственик на промишления холдинг System Capital Management, изглежда не е съвсем невинен за правителствената криза в Украйна. Това поне смята Михаел Ериксон, експерт по Украйна в брюкселския „Център за европейски политически изследвания".

Той посочва: „Ахметов е не просто силен лобист за интересите на индустрията, а също така масирано подкрепя партията на Янукович".

Благодарение на щедрата финансова подкрепа от Ахметов, премиер - министърът  Виктор Янукович от про-руската „Партия на регионите" успя да завербува единадесет представители от опозиционната фракция „Наша Украйна" и от блока на Юлия Тимошенко.

Това възбуди гнева на държавния президент Виктор Юшченко. Победителят на световно възхвалената Оранжева революция от края на 2004, близък на партията „Наша Украйна", окачестви прехода на депутатите като антиконституционен. Понеделник вечерта той разпусна парламента и насрочи следващите избори за 27ми май.

Всичко се купува

Сред вероотстъпниците имаше и редица предприемачи. Ларс Хандрих, член на германската консултантска група при украинското правителство в Киев, вижда в това чиста проба опортюнизъм: „В украинската политика всичко подлежи на купуване. Купуване на гласове не е рядкост. И съдействието във фракция с Партията на регионите от финансова гледна точка за мнозина със сигурност е много по-привлекателно от коравата опозиционна пейка".

При това голямата част от украинските олигарси произхождат от Донбаския регион, политическата родина на Янукович. Все пак не всички предприятия от този регион автоматично трябва да се слагат на страната на Янукович, както подчертава експертът по Украйна Хандрих:

„Докато в Оранжевата революция Янукович се подкрепяше от планинската индустрия на Донбаския регион, гърбът на Юшченко дават ориентираните към услугите и вътрешния пазар предприятия като банки и търговци. Но това днес съвсем се смеси: има също и стоманени магнати, които подкрепят Юшченко".

Това се изтъква и в обвинението на привържениците на Янукович към тези, които искат да разпуснат парламента: че те действат в угода на икономическата върхушка и се стремят към преразпределяне на имуществото в Украйна.

Привържениците на Тимошенко са за нови избори

Всъщност политическата криза между другото бе възбудена и от един скандал за приватизиране -  на украинското предприятие Лугансктепловоз. То бе продадено за $ 58,5 млн. на руското дружество БМЗ. Концернът „Приват" държан от Игор Коломойски, който пък е привърженик на „Блока на Юлия Тимошенко", излезе с празни ръце от наддаването.

Янукович лобира не само за интересите на Ахметов, но и за руската икономика, което и показа историята с Лугансктепловоз", установява Вадим Красьов, шеф на Киевския институт за глобални стратегии за руския вестник Комерсант във вторник (3.4.07).

Преди всичко Юлия Тимошенко, харизматичният политик с традиционната украинска плитка в косите и някогашна революционна сподвижничка на Юшченко, в миналото не е пропускала възможността да иска нови избори. Според социологическите изследвания, нейната партия ще извлече най-голяма изгода от тях - и с това също и стоящите зад нея олигарси, както в случая с предприятието „Приват".