Европейската банка за възстановяване (ЕВБР) и развитие ще предложи финансова помощ на Украйна, единствено ако Киев се разбере с Международния валутен фонд(МВФ) относно бюджетния си дефицит. Това заяви президентът на банката Томас Мироу.

ЕБВР, която е базирана в Лондон има готовност да финансира украинската икономика с 1 млрд. евро, като половината от тях ще се разпределят между 20 търговски банки.

Припомняме, че МВФ блокира втория транш в размер на 2 млрд. долара към Киев, от общо отпуснатите над 16 млрд. долара, заради това че правителството на страната не даде категорични гаранции, че ще поддържа бюджетния си дефицит за тази година под 3%.

По изчисления на Киев страната може да намали показателя само до 5%, допълва агенцията.

Икономиката на страната се очаква да се свие с 12% през 2009 г. прогнозира Standard & Poor's,прекъсвайки по този начин поредица от девет години на възход.

Комбинираните усилия на Световната банка(СБ), ЕВБР и Европейската инвестиционна(ЕИБ) банка се очаква да осигурят финансиране на централно и източноевропейските страни от около 24.5 млрд. долара. ЕВБР ще има дял със 6 млрд. евро, ЕИБ - 11 млрд. евро и СБ още 7.5 млрд. евро.