Две са причините германският енергиен конгломерат RWE да се оттегли от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене", обяви на извънредна пресконференция председателят на българския енергиен холдинг Михаил Андонов, проведена в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в присъствието на ресорния министър Делян Добрев.

Сутринта, в началото на правителственото заседание, премиерът нареди на Добрев да звънне на RWE и да ги пита защо са се отказали от „Белене". Министърът не е успял да се свърже, но е намерил писмо от немската компания.

Първата причина, поради която RWE се отказва е, че не е било уточнено финансирането на проекта, а втората е, че не е бил подписан договорът за проектиране и строителство между НЕК и „Атомстройекспорт".

Това се посочва в официално писмо на компанията, получено в България на 27 октомври 2009 година. RWE и НЕК са започнали своите преговори в средата на 2008 година, като не са постигнали съгласие по посочените 2 точки.

Министърът на икономиката Делян Добрев отбеляза, че тогава, по време на същинските преговори с RWE, на власт е била Тройната коалиция и всъщност тя не е дала задоволителни отговори на RWE относно това как ще бъде изградена АЕЦ „Белене", като през октомври 2009 година (когато е получено писмото - бел. ред.), новото тогава правителство само е било уведомено за отказа на германския енергиен консорциум.

Една от договорките, които RWE е трябвало да спази, за да бъде даден реален старт на проекта, е да внесат бонус от 550 милиона евро по същата схема, както френската компания Total плати на българското правителство 40 милиона евро, след като получи концесия за проучване и добив на природен газ в Черно море.