Изненадващо Българският енергиен холдинг реши да освободи изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Това научи bTV от високопоставен източник в енергийното министерство. Официално решението не е потвърдено от пресцентъра на министерството на икономиката и енергетиката от Българския енергиен холдинг.

Но в Агенцията по вписванията вече е входирано заявление с решение на борда на директорите на Българския енергиен холдинг на мястото на Димитър Гогов да се впише бившия регионален директор в НАП Видин Шишман Чаушев. Самият Димитър Гогов не е бил информиран за смяната.

Решението Гогов да бъде освободен от Булгаргаз(31 октомври) съвпада с времето на визитата на шефа на газпром Алексай Милер и на руския енергиен министър Александър Новак, пише Mediapool.

Официална позоиция

Изненадващо смененият шеф на „Булгаргаз" Димитър Гогов ще остане на поста си до избирането на нов изпълнителен директор. Това заявиха официално за news.bg от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.  „Димитър Гогов е освободен от поста изпълнителен директор като до излизане на решението от Агенция по вписвания, съгласно законоустановения срок, той ще продължи да изпълнява длъжността. След това ще бъде оповестено името на новия изпълнителен директор. Прекратяването на взаимоотношенията с членове на управителните органи на дружествата се осъществява, съобразно договорите за управление и залегналите в тях клаузи и промяна визията на дружествата с цел успешното им развитие", посочиха от пресцентъра на енергийното министерство.

Money.bg също потърси Димитър Гогов, но телефонът му даваше "свободно".

Припомняме, че Гогов е начело на обществения газов доставчик от 2007 г.

Смяната е повече от изненадваща предвид това, че Булгаргаз през септември успя да подпише изключително важен търговски договор за доставки на 1 млрд. куб. м природен газ от Азербайджан в находището Шах Дениз и по този начин, страната ни да има възможност да получава друг газ освен руски.

Това беше един от малкото истински успехи по пътя на това страната ни да диверсифицира енергийните си доставки.

Уволнението на Гогов се случва в момент, в който не е ясно да България ще има доставки на природен газ. Тази седмица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви, че е изключително притеснен от развитието на взаимоотношенията между Русия и Украйна, който отново са в газова война заради спорове по договорите за доставка на газ. Припомняме, че през зимата на 2009 г. тази криза ескалира и доведе до прекъсване на доставките на природен газ за България.

Реакция

Незапознат с уволнението на шефа на Булгаргаз Димитър Гогов се оказа председателят на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай, предаде репортер на News.bg.
Той отказа всякакъв коментар на изненадващата кадрова смяна.

Ексминистърът на икономиката Делян Добрев е научил също от медиите за изненадващото уволнeние на Гогов.
Депутатът от ГЕРБ не пожела да коментира смяната на Гогов, но подчерта, че решението е било изненада и за него.

Пред News.bg "червеният" депутат Георги Кадиев коментира, че "Булгаргаз" има толкова много проблеми, че със сигурност има ясна причина за смяната на председателя на доставчика Димитър Гогов. Кадиев също е изненадан от това решение.

Версия

Интересно е, че на мястото на Гогов на шефския стол в Булгаргаз сяда бивш данъчен. Това дава основание да се мисли, че Гогов може да е напуснал поста си заради огромните несъбрани вземания, които компанията натрупа заради продадения от нея, но не разплатен (предимно от топлофикационните дружества) газ. Явно задачата на Чаушев ще бъде да заздрави финансовото състояние на Булгаргаз.

Само Топлофикация София има неразплатени над 100 млн. лв. към дружеството. Съвсем наскоро тези вземания бяха прехвърлени към Българския енергиен холдинг.

На този етап това е хипотеза на Money.bg