Стефан Марашев е роден през 1958 година. Работи в системата на митниците от края на 80-те. През 1991 година става началник на отдел "Щателен митнически контрол" в митница Свиленград, а от юни 2002 година е началник на митницата, на чието подчинение са четирите пункта по турската и източната гръцка граници. Семеен, с три деца.

В Пловдив е получена заповед от 15 август 2008 година за дисциплинарно уволнение на Стефан Марашев, началник на митница „Свиленград", предаде Агенция "Фокус". Уволнението е на базата на проверки, които са направени в митницата. Основните нарушения, които са извършени, са свързани с възстановяване на акцизи в размер на милиони левове.

Началникът на митницата в Свиленград Стефан Марашев е превишил правата си, допуснал е грешки и нарушения. За мястото на Марашев се спрягат имената на двама от ръководителите на звена в РМД „Пловдив".

Уволнението на Стефан Марашев е заради това, че е превишил правата си и е издал разрешение за възстановяване на акциз без правно основание. Това е установено при проверка на Инспектората.