Наскоро хора на бизнеса от Зимбабве са посетили Берлин и са разказали на германската общественост за трудната икономическа ситуация в африканската държава. Журналисти на „Шпигел" са видели банкнота от пет милиарда: петица с девет нули след нея, която преизчислена в евро обаче е струвала само няколко цента.

Инфлацията в Зимбабве е нещо невиждано и официално е 2.2 милиона процента, а според експерти 12.5 млн. процента. Преди седмица беше пусната в обръщение банкнота от 100 милиарда зимбабвийски долара, с която днес можеш да си купиш парче хляб.

Зимбабвийските бизнесмени са посочили, че тъкмо в хиперинфлацията им е надеждата: икономиката на страната става толкова нестабилна, че в крайна сметка, рано или късно, държавата ще се освободи от диктатурата на Робърт Мугабе.

Директорът на централната банка на Зимбабве се е досетил за способ, който ще пребори инфлацията: да се зачеркнат нулите на банкнотите. Тази огласявана от държавните медии в Зимбабве политика обаче има по-скоро символичен характер и не може сама по себе си да се пребори с инфлационните процеси в страната.

Между впрочем 54 годишният централен банкер Гоно вече не разчита на обичайните инструменти на монетарната политика и надеждата му сега е само в Бога и в Библията. Докато в началото на мандата си той все още се е опитвал да повишава лихви за сдържане на инфлацията, сега редовните му доклади според „Ханделсблат" приличат на проповеди. Оставяме се в Божиите ръце (цитат от последният бюлетин на банката).

Германските журналисти обаче са открили един необичаен способ, който може да помогне на зимбабвийците с интернет да преодолеят трудните времена. Представителите на медиите са се оказали достатъчно хитри да изтъргуват от гостите няколко многомилиардни зимбабвийски банкноти срещу едно-две евро. След което са пуснали парите по електронния аукцион Ebay и са получили за тях цена 45 евро.

45 евро в Зимбабве се разменят за няколко килограма местни книжни пари.

В Ebay се въртят и много банкноти по един, пет, десет и сто милиона зимбабвийски долара, които могат да се купят за няколко евро - далеч повече, отколкото струват в Зимбабве.

В Зимбабве банкоматите вече не работят, тъй като софтуерът не може да работи с подобни суми. Сделките с недвижими имоти се измерват в мириади. Паричните преводи се бавят с дни, тъй като системите за електронно счетоводство се затрудняват да преработват числа с дванадесет или повече цифри. Търговците вече зачеркват по шест нули, пишейки на етикетите цените на своите стоки.

Узурпаторът на президентския пост Мугабе обвинява за инфлацията международната общност, която наложи санкции на Зимбабве след нечестно проведените избори.

В Зимбабве повече няма монети. Всички банкноти на стойност под 10,000,000 вече са невалидни - дори тоалетната хартия и вестниците са по-ценни. Но с милионите все още може да се запали огън - или да се продадат по eBay.