В сблъсък с полицията прерасна протестът на тютюнопроизводителите след като  направиха опит да блокират движението. Полицаите събориха няколко от протестиращите на земята и ги арестуваха. По-късно производителите определиха контактна група за преговори с Русенския областен управител. Първото искане е да бъдат освободени задържаните, съобщава БНР.

Осем души са отведени във ІІ РПУ на МВР - Русе от Дунав мост, след сблъсъкът на тютюнопроизводителите и полицията. Някои от тях ще бъдат освободени срещу големи глоби. Това стана ясно на започналата среща между русенския областен управител Пламен Стоилов и контактната група на протестиращите.

Най-голямо недоволство има срещу директорът на Фонд „Тютюн" Гюрхен Емин. Част от протестиращите искат среща със земеделския министър Мирослав Найденов в Русе и в 18.00 часа и заплашват отново с блокада на Дунав мост.

Министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви, че протестът на тютюнопроизводителите е заради спор между две от групите разпределители.

Разговарях с представители на ориенталските представители на ориенталските тютюни. Те казаха, ако от едната страна са излезли 500 ние утре можем да излезем 50 хиляди. В този случаи приехме да се съобразим с решението на Комисията по земеделие и гори. При всички случаи ще има и недоволни. Тяхно право е да протестират, коментира земеделският министър.

Междувременно стана ясно, че ЕК е решила да подпомогне с общо 20 млн. лева земеделски стопанства, занимаващи се с производство, търговия и преработка на селскостопанска продукция, които са сериозно засегнати от кризата.

Помощта по тази схема ще може да се отпуска до 31 декември 2010 година. За всяка ферма отделната помощ не може да надвишава 15 хил. евро. Отпускането ще се управлява от ДФ „Земеделие".