Разделението „Север - Юг", което бе характерна черта за икономическото състояние на Великобритания от поне едно поколение насам, най-накрая започва да изчезва, според доклад, публикуван днес и цитиран от The Independent.

Най-новият регионален индекс на конкурентноспособността показва, че Лондон, Югоизточна и Източна Англия през тази година регистрират спад - за първи път, откакто индексът е съставен през 2000 г.

За сметка на това, другите девет региона на Обединеното кралство отчитат значителен ръст на конкурентноспособност през 2005 и 2006 г. Изследването е проведено от Фондацията на Труда (Work Foundation).

Нещата са се преобърнали и най-слабите региони на Великобритания - Северна Ирландия, Йоркшир, Уелс и Североизтока, регистрират най-сериозните подобрения.

Изследването потвърждава констатацията на CBI от преди няколко дни, че производствените предприятия в Шотландия и в трите северни региона на Англия през лятото са отчели по-бърз ръст, докато производството в южните региони и спаднало.

Северна Ирландия оглавява списъка на регионите, които са повишили конкурентния си статус. Увеличението е с 4.4% за годината. Следва Йоркшир с повишение 4.2% и Уелс и Североизтока - с по 3.7% повишение. Шотландия е шеста в класацията с 3.4% повишение.
Макар дистанцията да се свива, докладът ясно показва, че все още има голяма диспропорция от двете страни на мислената разделителна линия, прокарана от региона the Wash (на снимката) в Източна Англия до остров Уайт в Южна. Единствените три региона, чиито резултати са по-високи от средното, са Лондон, Югоизточна и Източна Англия.

Робърт Хъджънс, главен лектор в училището по мениджмънт към Университета в Шефилд, който е разработил и компилирал индекса, заявява следното „Откакто повечето от нас могат да помнят, историята на икономическото изпълнение във Великобритания бе разказ за две различни нации. Резултатите в индекса през тази година са първите знаци на една нова глава, която предстои да бъде написана" .

Според автора, усилията за регионално развитие на правителството най-после започват да дават плод. Резултатът е дошъл с търпение и стратегическо развитие от страна на включените институции и регионални агенции.

Целенасоченото регионално инвестиране намалява безработицата и повишава конкурентноспособността."

Така или иначе, Лондон остава икономическия мотор на страната. Всички от 25-те най-конкурентноспособни места в UK са или в Лондон, или в околността, или в по-широкия Югоизток.

Индексът, въз основа на който се градят наблюденията, има претенции да е по-точен например от измерването на БВП на глава от населението. Индексът на конкурентноспособността включва инвестициите в изследователска и развойна дейност, сумите необходими за започване на бизнес, делът на работещото население, което притежава диплома за образование, както разбира се и измерване на производителността.