Доларът отчете поскъпване на седмична база вчера, след като директорът на ЕЦБ, Жан Клод Трише заяви, че „няма да има тенденция" на повишаване на лихвените нива в еврозоната.

Освен това данните от излезлия вчера доклад за безработицата в САЩ се оказаха в рамките на очакваното и опровергаха апокалиптичните прогнози за намаляване на новите работни места с близо 100 000.

Търсенето на долари нарасна първо след данните за заетостта през месец юни в САЩ, които се оказаха според очакванията и далеч от най-песимистичните прогнози на инвеститорите.

Доверието на инвеститорите беше стигнало толкова ниски нива, че нямаше да бъдат изненадани и от спад на заетостта в САЩ със 100 000 и по този начин излезлите данни за 62 000 загубени работни позиции бяха приети положително.

Въпреки това едва ли може да се каже, че ситуацията зад Океана се подобрява, тъй като това е поредния спад на заетостта в най-голямата икономика в света за шести месец, което е най-дългата поредица след 2002 година.

Веднага след данните за заетостта в САЩ започна пресконференцията на ЕЦБ, на която Жан-Клод Трише даде сигнали, скоро да не се очаква ново покачване на основните лихвени нива.

На среща на управителния борд на банката във Фаранкфурт малко по-рано беше взето решение да се увеличат лихвите с 25 базови процента до нива от 4.25%, като повишението се очакваше от инвеститорите.

В изявлението си Трише не отхвърли категорично нови увеличения на лихвите, но пазарите бяха отишли доста напред в прогнозите за серия от покачвания и това доведе до осребряване на печалби и намаление на големите обеми от дълги позиции в евро.

Доларът покачи и срещу йената, но по-късно японската валута успя да върне част от загубите при излизането на ISM индекса за сектора на услугите в САЩ през месец юни. Той отчете резултат от 48.2 в сравнение с 51.7 през май, което е под границата от 50 базисни точки и означава свиване на сектора.

Като цяло днес не се очакват важни новини, които да предизвикат резки промени на пазара, а и американските борси почиват заради националния празник на страната.
С оглед на това, че лихвените нива в еврозоната все пак отчетоха покачване, а в САЩ остават без промяна, най-вероятно днес позициите на еврото все пак леко ще се засилят.

В първите часове на търговия вчера доларът започна да повишава стойността си и от 105.85 йени по време на американската сесия достигна 106.90 йени, като след тази стойност отчете спад до нива около 106.75. Тази сутрин валутната двойка се търгува на нива пак около това ново като към 10:00 часа българско време доларът се обменяше за 106.77 йени.

Може да се очаква известен спад на йената с оглед на това, че данните за японските водещи и съвпадащи индикатори за май, които бяха публикувани днес бяха под очакванията.

Водещите индикатори достигнаха 92.6 за май, при очаквания за 93 и 92.8 за предходния отчетен период, а съвпадащите индикатори достигнаха 103.0 при очаквания за 103.4.

Вчера за Великобритания бе публикуван Индексът CIPS в сферата на услугите за юни, който спадна до 47.1 спрямо 49.8 пункта за май, а днес важни новини за страната не се очакват.

При движението днес, ако паундът преодолее успешно зоната на съпротива около 1.9830 долара, може да се очаква покачване към $1.9900, но по-вероятно е да отчете лек спад до нива около $1.9785.

Вчера, по време на американската сесия, след изявлението на Трише, еврото понижи стойността си с 1.2% до $1.5694. Тази сутрин валутната двойка се търгува на нива 1.5680-1.5720 долара за евро.