Управители на големи и малки предприятия, издатели на медии, работници, синдикалисти, търговци, предприемачи се включиха в общественото обсъждане на предложения Композитен индекс „Икономика на светло", съобщиха от пресцентъра на Асоциацията на индустриалния капитал в България..

Срещите на бизнеса с местните власти, държавната администрация, обществеността и медиите са организирани в рамките на проекта за Ограничаване и превенция на неформалната икономика през май в цялата страна, и целта им е да се чуят непредубедени препоръки и оценки. Досега експерти по проекта и екипът за управлението му разговаряха с граждани от Бургас, Стара Загора и Пловдив, предстоят обсъждания и в гр. Гоце Делчев, Кюстендил, Враца, Велико Търново, Варна и други селища.

Сива икономика ли са парите на гурбетчиите, с които те помагат на роднините в България? С този въпрос Стефан Гълъбов от Корпорацията за технологии и иновации „Съединение" АД провокира доц. д-р Стефан Петранов, ключовия експерт по стратегии и планиране към проекта за Ограничаване и превенция на неформалната икономика. Не, тези пари не са сива икономика, тъй както не е сива икономика, ако дам 10 лв. на дъщеря ми, за да иде довечера на кино, коментира експертът. В повечето случаи тези средства идват чрез легални банкови преводи, но тревожното е, че по размер те надхвърлят и размера на чуждестранните инвестиции, и даже съфинансирането по европейските проекти. Сериозен е и въпросът за превенцията: по какъв начин тези средства да не се завъртят като оборотен капитал за сенчест бизнес.

Помислете за образованието, по какъв начин да вградите отличните експертизи по съставянето на Композитния индекс в съзнанието на младото поколение, препоръча в Бургас Маруся Любчева, от Института за черноморски изследвания, бивш евродепутат.

Докато не се научим да си искаме касовите бележки, ще търпим криенето на ДДС при всякакви услуги - и като си сменяме дограмите, и като дойде водопроводчик, и като пазаруваме. Трябва наистина да се замислим, че това е криворазбрана икономия, орязваща възможностите и на здравеопазването, и на пенсиите, и на образованието, изказа се Николина Горова, секретар на Общината в Стара Загора.

Вредите от сивия бизнес в икономиката надхвърлят 10 млрд. лева, а съвсем друг щеше да е стандартът ни на живот, ако тези пари бяха влезли в бюджета, заяви Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България и член на Екипа за управление на проекта за ограничаване и превенция на неформалната икономика.

На кое място сме в Европа в класацията по сив бизнес, поинтересуваха се още в Стара Загора. България е сравнително назад, но не е по-назад от Румъния и Гърция, гласеше отговорът на експертите. Австрия обаче е страната с най-светла икономика в ЕС - под 10%, следвана от Дания, Финландия и това са примерите, към които да се стреми икономиката ни.