Тези, които надават глас за затварянето на „Кремиковци", не виждат никакви живи личности зад цифрите, каза пред бТВ д-р Константин Тренчев, лидер на КТ „Подкрепа".

Има производства, които могат да прекратят работа, но в металургичния комбинат нещата не седят така, защото, ако се спре технология като Коксохимическия завод, няма да може да се пусне отново, обясни д-р Тренчев.

Според синдикалния лидер „Кремиковци" може да е един чист завод, ако този, който го купи или следващият, който го прекупи от него, си бяха изпълнили ангажиментите. По думите му, комбинатът дразни много хора с това, че е екологичен замърсител, защото никой не иска да инвестира в него.

Той съобщи, че досега към предприятието са заявили интерес четирима потенциални инвеститора, но проблемът е, че това се случва на фона на световната икономическа криза.

От друга страна, според Тренчев, „Кремиковци" има добри шансове заради членството на България в Европейския съюз, което е добра стъпка за компания от Изтока. Константин Тренчев добави още, че стратегията на синдиката е една и тя е интересите на хората.

Шанс за „Кремиковци" видя и бившият изпълнителен директор на „Кремиковци". Александър Томов, който пред Нова телевизия каза, че има шанс процесът на състоятелност на „Кремиковци" да бъде придружен от намиране на инвеститор за него, защото има два модела за комбината.

Според него единият модел е при създалата се трагична ситуация през 2009 година да остане само прокатното производство с една нова електропещ, нещо като стомана, а вторият модел е да се запази цялото производство, включително доменната му част или производство на базов метал.

Според него най-накрая трябва да стане ясно зад какво стои държавата, защото държавата е най-големият кредитор в предприятието. По думите му, борбата за политическа и икономическа власт е изиграла лоша шега.

Според Томов има вариант за оздравяването на комбината, не е труден и трябват около седмица-две, за да се осъществи.