„Постигнатите в Белград и Будапеща съглашения за газопроводната система Южен поток, предназначена за транзит и доставки на природен газ на Балканите и в други страни на Европа от Русия през акваторията на Черно море, го правят жизнеспособен" - заяви първият вицепремиер на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

В резултат на краткото посещение, тези две страни (Сърбия и Унгария) се присъединиха към Южен поток - добавил е Медведев. „Това не само прави проекта жизнеспособен, но и му дава добър старт" - казал е днес Медведев пред журналисти.

Припомняме, президентските избори в Русия са насрочени за неделя, 2 март. Водеща е кандидатурата на Дмитрий Медведев, който си спечели подкрепата на сега действащия президент Владимир Путин.

В понеделник 25 февруари по време на посещението си в Будапеща Медведев постигна договореност с Унгария, че страната също се присъединява към руския газов проект Южен поток.

Също в понеделник, Русия и Сърбия сключиха съглашението за строителството на газопровода през сръбска територия, като Газпром и Сербиягаз подписаха съответните документи.

Счита се, че газът от Южен поток ще задоволява нуждите на Южна Европа. Първите доставки се планирани през 2013 година. Морският участък на Южен поток ще мине по дъното на Черно море от руския до българския бряг и ще е с дължина 900 км. при максимална дълбочина над 2 км.

Унгарският участък при сегашните разчети ще се изплати за 15 години, Унгария ще участва с 1.5 млрд. долара или евро при проектна стойност на унгарския участък от 10 до 14 млрд. долара.

Договорът между Русия и Унгария най-вероятно ще бъде сключен в Москва в четвъртък, 28 февруари, по време на визитата на унгарския премиер Ференц Дюрчани за преговори с Владимир Путин. Медведев посочва, че съвместното предприятие за строителството на газопровода на унгарска територия ще е 50 на 50 между Газпром и унгарската страна. 100% от унгарската част ще се притежава от унгарската държава, отвърнал е Дюрчани.

Собственото производство на газ задоволява едва 20% от потребностите на Унгария, 70% се внася от Русия. Страната консумира 15 милиарда куб.м. газ годишно с перспектива 17-18 млрд. куб.м. до 2015 г. Тръбопроводът на Южен поток ще има капацитет 10 млрд. куб.м. годишно.

Освен включване към Южен поток, Русия и Унгария са се договорили за изграждане на мощности за подземно съхранение на газа с капацитет на пе-малко от 1 млрд. куб.м. газ. Унгарският премиер е изтъкнал, че страната му в никакъв случай не се отказва от европейския проект за тръбопровод Набуко, на който Южен поток няма да окаже негативно влияние.