Спортът се превръща в глобален бизнес като забавление за милиони, пише авторитетното издание „Икономист". Но как да стане това по-бързо и по-умно?

Китай дълго чака за това. През 1908 година, когато се провеждат четвъртите Олимпийски игри в Лондон, списанието Tianjin Youth поставя три въпроса. Кога китайски атлети ще вземат участие в игрите? Кога Китай ще изпрати свой тим и кога ще бъде домакин на Олимпиада?

Отговорът на първия въпрос идва през 1932 година, когато Лиу Чангчун идва в Лос Анжелес от северен Китай, когато е японската окупация. Той не спечелва нищо, но е запомнен като герой.

Китай изпраща свой отбор на Олимпийските игри през 1936 година, 1948 година и 1952 година. На Олимпийските игри в Лос Анжелес стрелецът Ху Айфенг спечелва своя първи златен медал. Днес Пекин е и домакин на Олимпийските игри, които ще се открият на 8 август 2008 година.

В състезанието ще участват 10 700 спортисти от повече от 200 страни, практикуващи 28 спорта.

Китай има своя баскетболна икона - това Яо Мингс, който играе в Хюстън рокет и е висок 2 метра и 29 сантиметра. Той  е сред най-добрите баскетболисти.

Китай е иска да бъде голяма сила както в икономиката и международните връзки.   

За компаниите това е златна възможност за реклама. Няма по-добра възможност за представяне на определена марка спортно облекло от олимпийските игри.

Мащабното състезание може да се определи като някакъв вид фестивал на глобалния бизнес. Привържениците на игрите се опасяват от това. Това не е награда за жертва - атлетите се състезават само за слава злато, сребро и бронз. Повечето от тях са вълнуват само от това.

Олимпийските игри са симбиоза между спорта и медиите. Много хора гледат мащабните състезания от своя компютър или мобилен телефон.

Спортът се е появил много преди глобализацията. Днес успешните спортисти печелят толкова, колкото техните предци не са могли да си представят. Заплащането им понякога достига такива размери, както атрактивният имидж придава спортен блясък. Неслучайно футболистът Дейвид Бекъм е един от най-добре платените футболисти, както отбелязват европейските издания.