В центъра на Москва около Кремъл се издигат огромни строителни кранове, които изграждат новите хотели и офис сгради предназначени за разрастващия се руски бизнес и наплива на чуждестранни посетители. Апартамент в центъра на града, който до преди няколко години можеше да се купи за $100,000 вече струва над $1 млн.

През уикендите се извиват огромни опашки от пазаруващи пред касите на най-посещавания мол в Москва-Топли Стан с разгъната застроена площ от над 150,000 кв. м. Магазинът е собственост на шведската компания специализирала се в производството на мебели IKEA, която се гордее със своите 52 млн. посетители в мола само през 2005 г. Това прави Топли Стан най-посещавания търговски комплекс в Европа.   

Московчаните добавят по около 100,000 автомобили по пътищата си всяка година, което прави задръстванията наистина ужасни. Толкова ужасни, че на 31 октомври, футболистите на Спартак Москва бяха принудени да слязат от автобуса си и да вземат метрото до стадиона, за да не закъснеят за мача от Шампионската лига с Интер Милан. Тогава Спартак загуби с 1-0, а треньорът обвини непоносимите задръствания за загубата.

В цяла Русия, потребителските кредити са се удвоили през първите девет месеца на 2006 г. до $80 млрд. Страната завършва осма година на непрекъснат икономически растеж, като за 2007 г. прогнозите са за 7% ръст на БВП. Това е около 3 пъти повече в сравнение с ЕС. Банкрутиращата преди десетина година Русия, изплати преди няколко месеца целия си външен дълг възлизащ на $23.7 млрд.

За никого обаче не е чудно откъде идва този невероятен просперитет в Русия през последните години. Руската икономика е изградена и се крепи на енергийния си сектор. 65% от целия износ на Русия в момента е от газ и петрол, а 60% от данъчните приходи в хазната са свързани с енергийния бизнес. Бумът в продажбите на дребно, услугите и строителството, всичко това е финансирано от западни пари купували руски петрол.

Руският президент Владимир Путин обаче, побърза да отрезви народа си, като предупреди, че „петролната ера" няма да продължи до безкрай. Най-важната задача пред руското правителство и то в кратки срокове е да диверсифицира икономиката си. Това бяха и думите на Путин в телевизионен диспут продължил 3 часа по националната телевизия, излъчен на 25 октомври.

Владимир Путин се обяви за възобновяване на автомобилната промишленост, авиостроенето и производството на други стоки. В момента Русия е най-големия износител на природен газ в света и вторият по големина износител на петрол след Саудитска Арабия. Скокът на петрола с 92% през последните три години се отрази изключително благоприятно както на правителствените така и на корпоративните портфейли в Русия.

Валутните резерви на Русия се покачиха с 65% към края на годината до $279 млрд., което е повече от сумата в резерва на цялата Еврозона. Русия прави „чудовищни" печалби от високите цени на алуминия, златото и медта. Петролът, газта и другите стоки в момента съставляват 80% от целия руски износ.

Цената на петрола днес е вече $63 на барел, което е понижение с 20% от рекордните $78 отбелязани през август тази година. Ако петролът изведнъж се срине до нивата около $30 за барел, икономиката на Русия ще олекне изключително много. Много по-малко свежи пари ще влизат в страната, а потребителското търсене ще секне. Това пише днес за агенция Bloomberg експерт от инвестиционна къща в Москва.

Правителството се опитва да се предпази от подобно негативно развитие и е изградила така наречения „стабилизационен фонд" от $77 млрд. в офшорни сметки.

Путин споделя, че правителството му работи за откриване на нови работни места в производствения сектор, технологиите и в други насоки. Към края на десетилетието, руското автомобилостроене ще увеличи производството до 2 млн. леки коли на година, а 70% от частите за автомобилите ще се произвеждат в Русия.

„Петнадесет от най-големите производители на автомобили в света са обявили намеренията си да сглобяват коли на нашата територия", гордо споделя Путин в октомврийското си изявление пред медиите.     

Руският президент, който заяви, че ще се оттегли от поста, когато изтече втория му мандат през май 2008 г., вярва в силната роля на правителството към постигане на пълна диверсификация на икономиката. Той е предложил всички държавни и частни производители на самолети в Русия да се обединят в обща държавна холдингова компания.   

Само за последните девет месеца от годината продажбата на нови автомобили от марката Бентли в Москва са нараснали със 71%, а на Мерцедеси с 90%. За съжаление обаче, рекордният бум на покупки на супер луксозни автомобили не прави икономиката по-диверсифицирана. Според експертите, в момента ръстът на цените на недвижимите имоти в Москва и по-високото търсене на луксозни стоки, е право пропорционално на ръста в паричните потоци към Русия. Тези парични потоци не идват от производство на стоки, а единствено от природните блага, които обаче са изчерпаеми и зависят от пазарната конюнктура.

Изводът на световните експерти е, че един ден запасите на петрол и газ в Русия ще свършат или цената ще се понижи рязко и тогава „щастливите времена" за руснаците също ще приключат.