Цената на захарта е паднала с близо 10% от началото на годината. На Лондонската борса сладката суровина върви на нива от 413,6 долара за тон захар, докато през август цената е била 430,7 долара за тон. Това съобщи Антонина Белопитова от Софийската стокова борса (ССБ).

През януари тонът се е търгувал за 445,4 долара. Цените падат и в търговията на дребно. В началото на годината цената на килограм захар беше около 2 лева, пише fermera.bg.

В момента пакетът се предлага средно по 1,20 - 1,30 лв., но в големите търговски вериги вървят промоции дори за 70 ст. на кг. На фона на непрекъснатото падане на цените, което се отчита на световните борси, може да се очаква, че захарта ще поевтинее още и у нас в следващите месеци.
Според анализатори на пазара, цитирани от CNBC, обаче може да се очаква поскъпване през следващата година заради проблеми в Бразилия.

Страната, която държи 40% от световния износ на захар, планира да намали производството на захар. Местните предприемачи възнамеряват да затварят заводи и свиват инвестициите си в захарна тръстика. Причината е, че четвърта поредна година предлагането значително надвишава търсенето и цената върви надолу.

Засега обаче тези прогнози не се отразяват на реалния пазар. Цената на фючърсите за март 2015 г. също са с по-ниска цена, което ясно показва, че няма паника на пазара, коментираха още ССБ.