Според европейските анализатори, борбата с корупцията в Русия няма да е ефективна, докато тази прослойка в обществото, която поне по доходи може да се съпостави със западната средна класа, е готова да дава подкупи и е индиферентна към политиката - пише руското издание „Время новостей".

Според проучване на центъра „Русия - ЕС" с повече от 1000 образовани и материално обезпечени руснаци се е разкрила следната картина: голямата част от анкетираните порицават чиновниците, че не спазват закона, но едновременно с това признават, че са „готови да решават проблемите си извън съда", т.е. с „малки подаръчета".

Това контрастира на инициативата на руския президент Дмитрий Медведев за борба с корупцията в Русия. В сряда бе приет национален план за борба с корупцията в Русия, в тази връзка Медведев даде интервю за агенция „Ройтерс".

Направеното по поръчка на европейците изследване е имало за цел да проучи настроенията към проблема с корупцията на първо място сред онази група от населението на Русия, която има потенциала да стане ‘локомотив на промените' и да влезе в ‘големия свят': независими предприемачи  и наемни работници на възраст 25 - 39 г. със среден месечен доход 1000 - 1500 евро в Москва и Санкт Петербург.

Оказало се е, че освен доход и образование, тази прослойка малко се отличава от „обикновения руснак". За тези хора е свойствен подчертан патриотизъм, усещат нестабилност около себе си, заплаха от външния свят. Според 60% от анкетираните Русия бързо се развива и в скоро ще е световен лидер, но в същото време се тревожат от равнището на престъпността, агресията в Русия, корупцията и беззаконието, некачествените медицински услуги и екологичната ситуация.

Въпреки „недоверието към съседите" и усещането за „глобален заговор срещу Русия", свойствени за руската средна класа, тези хора често пътуват в чужбина. Половината искат да живеят в две държави, а над 60% свързват бъдещето на децата си с учене и работа в чужбина. Социолозите характеризират това като „съзнание за промеждутъчност на собственото съществуване".

Въпреки очакванията, тази прослойка се е оказала политически индиферентна и лоялна към произвола. 76% се чувстват не защитени пред лицето на милиция, данъчни, съд. Две трети (65%) са убедени, че представителите на властта игнорират закона и не вярват във възможността да защитят правата си с помощта на руската правосъдна система.

Във всекидневните ситуации 60% от анкетираните предпочитат да решават проблемите си с помощта на подкупи, макар да намират това за неприемливо и неправилно. Те са готови да доплащат на държавните болници и училища не за конкретна услуга, а просто за да не ги игнорират.

Така че според водещия изследването социолог не си струва да се очаква, че тези хора ще станат опора на политическия процес и ще искат да променят ситуацията. Около 60% не проявяват интерес към политиката даже на градско ниво, а над 80% са убедени, че въобще не могат да повлияят на политическата ситуация. Заключението на изследователите: „промеждутъчността" на съзнанието и близостта до масовите установки засега не дават основания за оптимизъм относно формиране в Русия на гражданската менталност, характерна за средната класа.