Предстоящото поскъпване на парното ще бъде компенсирано до известна степен от повишаването на тока за индустрията и за износа.

Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, цитиран от БНР.

За да не е толкова драстично поскъпването на парното от декември месец, ще се увеличи и цената на тока, който произвеждат топлофикациите по комбиниран начин и който Националната електрическа компания (НЕК) е задължена да изкупува.

Това ще доведе до поскъпване на тока за индустрията или за износ и „няма да се пипа тока по цялата мрежа, само при НЕК", посочи Шушулов.

В комисията очакват до края на тази седмица топлофикациите да дадат заявка за промени в цените за топлоснабдяване.

EVN вече внесе искането си за близо 13 процента увеличение на парното в Пловдив. Обсъжда се възможността за плащане на равномерни вноски на парното отопление през цялата година.

Яснота с колко точно ще поскъпне парното ще има най-рано след седмица.
„Надявам се да няма ново увеличение на цените на топлинната енергия от януари", каза Шушулов.

При така очертаващата се ситуация интересен остава въпросът как ще се намали двойно инфлацията в страната - нещо, в което управляващите ни уверяват и което е заложено в Бюджет 2009.

Планираната от управляващите инфлация за първото тримесечие от новата година не трябва да надхвърля 6%, а максимумът, който е заложен в макрорамката на бюджета, е 10 процента.

"Процентът на инфлацията не трябва да бъде двуцифрен, смятаме, че ще се вместим в порядъка между 7 и 9 процента", обясниха депутати.

Това енигматично намаление на бюджета изглежда и невъзможно, при положение, че базисните услуги за домакинства се покачват, а с вдигането на цената на индустриалния ток, това автоматично означава и повишаване на цените на някои продукти.
Едновременно с това инфлацията в западна Европа намалява рязко.