Завърши четвъртият икономически форум „Марица", който се проведе два последователни дни в Пловдив. За съжаление форумът съвпадна с направените промени в кабинета и това доведе до отсъствието на ключови министри.

Това бе и причината да не се изведат основни и очаквани акценти в правителствената политика по ресорите на държавното управление, насочени към бизнеса и общините.

Оперативна програма „Конкурентноспособност" бе обсъдена и анализирана обстойно. Сключени бяха и споразумения с 22 банки, финансови къщи и лизингови компании за финансиране и гарантиране на кредити за фирмите - бенефициенти.

По-гъвкави процедури и по-благоприятни възможности за бенефициентите при реализация на проектите предложиха представители на финансовия и частния сектор.

Във връзка с програма „Конкурентноспособност" бе представена идея за създаването и изграждането на мрежа от консултантски организации, които да предоставят консултантски и информационни услуги за желаещите да получат финансова помощ по оперативната програма.

Във форума бе акцентирано и върху оперативна програма „Регионално развитие" с пряк бенефициент общините. Средствата по тази програма са в размер на 1,6 млрд евро.

На форума стана ясно, че не е достатъчно изяснен моделът, законодателната рамка и практическото приложение на публично-частните партньорства, което създава пречки пред реализацията на полезни за общините инвестиционни проекти.

След направените заключения стана ясно, че е крайно належащо за ефективната работа по програмите за развитие на селските райони да се ускори процесът по окрупняване на селскостопанските земи. Трябва да се въведе модерен кадастър, както и да се разпределят по-равномерно субсидиите от ЕС между едрите земеделци и дребните и средни фермери.

Развитието на транспортната и логистична инфраструктура е основна предпоставка за икономическото развитие на Южен централен регион, който има геостратегическо значение за страната, стана ясно на форума. В това отношение особено важен е проектът за реконструкция и модернизация на летище Пловдив, което се явява естествена врата на бизнеса и ЮЦР като цяло към Европа и света.

По време на четвъртото издание на „Марица" бе представен успешен модел на полезно сътрудничество между бизнес организациите и местната власт в лицето на Бизнес Ескпертен съвет - Пловдив.