Срещата на Г-7 от този уикенд се възприемаше като опасен знак срещу разпродаване на йената прекалено агресивно. Вместо това обаче, пазарите възприеха не споменаването на въпроса за обезценената йена в официалното комюнике, като зелена светлина за допълните разпродажби, коментира днес Ройтерс.

Министрите от Г-7 изказаха доста добри думи по адрес на японското икономическо възстановяване, като обявиха, че това трябва да рефлектира на йената. Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише предупреди инвеститорите да внимават и да не поемат необмислени рискове на валутния пазар.

За пазара обаче няма никакъв проблем да се продава агресивно ниско-доходната йена срещу по-високодоходни валути като долар, евро и британски паунд (с висок основен лихвен процент).

Този спекулативен подход се нарича "carry trade", а именно когато един пазарен играч взима заем в ниско-доходна валута (с нисък лихвен процент) като йената и го инвестира в по-високодоходна валута. Печалбите се извличат от лихвения диференциал както и от разликата в цената, а в случая тя беше само в една посока, което само „настърви" спекулантите.

Йената падна до рекордно дъно спрямо еврото на 159 йени за евро в понеделник, след като инвеститорите получиха силна увереност, че Г-7 няма да застане на пътя им и да приложи интервенция. Според редица анализатори, реалистично е да очакваме 160 йени за евро в близко бъдеще.

Йената е една от най-популярните валути за финансиране на „carry trade"-практиките. През последните месеци тя отбелязваше рекордно ниски нива към еврото почти на всяка сесия, правейки износа на европейските производители изключително неконкурентоспособен спрямо японското производство.

В групата на Г-7 се включват държавите САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония. Въпреки че европейските политици са силно обезпокоени от нарушения баланс на евро-йена, ще мине доста време преди Г-7 да предприеме някакви мерки за ограничаване на поскъпването на европейската валута.

Колкото повече Япония се колебае дали е време да покачи лихвеното ниво, толкова повече инвеститорите продължават да разпродават йената към свръх-високодоходните валути от Австралия, Нова Зеландия и САЩ.