"Земята в България е поскъпнала с 250% за 12 години", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Цената на земеделската земя е отбелязала ръст от над 250% през последните 12 години, като голямо влияние за увеличението са оказали и субсидиите от ЕС. Това сочи анализ за пазара на земеделските земи, публикуван от агроминистерството. Данните за цените са средни и са изведени от държавната компания за пазарни проучвания в селското стопанство САПИ, като последната обобщена справка е за 2011 г.

Ръст

Данните от доклада показват, че в периода между 1998 и 2003 г. пазарът на земеделска земя не е бил особено атрактивен, като средната цена на декар площ по това време е била 140 лв. В периода след 2004 г. обаче е започнало активизиране, като е отчетено повишение от 24 на сто в цените.

Обяснението за тенденцията е предстоящото присъединяване към ЕС и очакваните агросубсидии.
Най-големият ръст в цените е достигнат в първите три години след присъединяването, като през 2009 г. декар е струвал средно около 300 лв. Това означава, че за три години цената почти се е удвоила. Именно през този период са сключени и най-много сделки за земи - 374 хиляди, като са изтъргувани 3.6 млн. дка в страната.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Проверяват пак сметките за ток" е заглавиe от в. "Труд"
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е започнала проверка на августовските сметки за ток. Това съобщиха от ведомството пред "Труд". Причината - многото сигнали от объркани потребители, които не си разбирали фактурите.
По-рано през деня икономическият министър Драгомир Стойнев призова ДКЕВР да санкционира електроразпределителните дружества, защото са включвали добавки като тази за зелен ток на отделен ред във фактурите.
От регулатора обаче обясниха, че това не е нарушение, защото последните сметки обхващат два периода - преди и след 1 август, когато токът поевтиня, а добавките бяха включени в стойността на един киловатчас.
Прочети още от в. "Труд"

"Купуваме по-евтин хляб от октомври" четем на първа страница във в. "Монитор"
Хлябът може да поевтинее със 7% в сравнение с края на миналата година, прогнозират в свой анализ от Института за пазарна икономика. Позовавайки се на аналогични пазарни ситуации през 2004 г. и 2008 г., експертите на института смятат, че намалението на крайната цена на насъщния може да се случи през октомври.
Авторите на анализа посочват, че брашното формира близо 49% от себестойността на хляба, така че при равни други условия може да се очаква приблизително 7% поевтиняване на хляба спрямо декември 2012 г.
Цената на брашното вече започна низходящото си движение
и през първата седмица на септември достигна 880 лв/тон в страната спрямо пика си от 990 лв. през декември 2012 г., по данни на комисията по стокови борси и тържища, се отбелязва още в анализа. При стабилизиране на цените на пшеницата, каквото вече се наблюдава, цената на брашното вероятно ще се понижи с допълнителни 3-4% и също ще се стабилизира, смятат икономическите експерти.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Добрев: Управляващите вече нямат позиция по проекта "Белене"", пише в. „24 часа"
Управляващите вече нямат позиция по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене".
Това заяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ и министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на Бойко Борисов Делян Добрев.
„С пушилката, която сега вдигат от БСП, се опитват да скрият тази липса на позиция. Ние не знаем каква е тяхната сегашна позиция, защото преди изборите убеждаваха хората, че ще се строи АЕЦ „Белене" едва ли не веднага след като БСП дойде на власт", посочи Добрев.
Той категорично заяви, че няма промяна по отношение на позицията на ГЕРБ за изграждането на атомната централа. „ГЕРБ е правителството, което спря изграждането на АЕЦ „Белене"", заяви бившият енергиен министър.
Той отбеляза, че никога не е давал разрешения във времето, когато е заемал поста на министър на енергетиката, за плащания по проекта АЕЦ „Белене".
„Има опит за саботаж на арбитражното дело за АЕЦ „Белене", а провалът на това дело ще бъде добре дошло за управляващите, които нямат позиция по въпроса", коментира още Добрев. Той призова още представителите на Реформаторския блок да заявят позицията си относно проекта „АЕЦ Белене", тъй като според него тя все още не е чута.

Прочети още от в. „24 часа"

"Български съд намали присъда от 224 милиона евро на 300 000 лева" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Българи, осъдени в чужбина на затвор и огромни глоби, се спасяват от плащането им при трансфера на присъдите им на родна земя. Глоба от 224 млн. евро се превръща в 300 000 лв. при адаптирането на присъда към нашето законодателство. Това се вижда от електронното деловодство на Софийския градски съд (СГС), който единствен гледа делата за трансфер на осъдени българи в чужбина и осъдени тук чужденци.

Огромната сума от 224 млн. евро всъщност са две глоби от по 112 млн. евро, определени от съда в Испания на С. Д. М., родом от Елхово, за контрабанда на 2112.433 кг кокаин на стойност 55 704 346.03 евро. Освен глобата бившият сервитьор, работил в Слънчев бряг, е осъден и на 9 години и половина затвор. Испанските съдии приемат, че случаят е особено тежък, а кокаинът е в особено голямо количество. След като мъжът иска да изтърпи наказанието си тук, СГС потвърждава размера на ефективната присъда, но намалява в пъти глобата. 300 000 лв. всъщност е максималната глоба според българския Наказателен кодекс за престъплението, за което е осъден С. Д. М.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Наемаме фирма за инвеститори", извежда на първа страница в. "Стандарт"
България да наеме някои от най-добрите консултанти в света, които да докарат у нас големи инвеститори. Тази идея обсъждат икономически експерти от БСП с правителството, научи "Стандарт". Става дума за компания от ранга на американския финансов гигант "Голдман Сакс". Само така големите инвеститори ще предпочетат да влагат парите си в България, а не в Сърбия, както е станало с "Фиат" например, уточниха соцдепутати.
Според тях на инвестиционния консултант може да се плати със средства от техническата помощ по европрограмите. Комисионът може да е и с държавни пари или да се плати от самия инвеститор. Обикновено бонусът за посредника е от 1 до 3 процента, уточниха още експерти.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Пазарът на корпоративни облигации е практически затворен", пише в. "Капитал Daily"
За година и половина до средата на 2013 г. на Българската фондова борса 20 дружества са пласирали облигации за над 300 млн. лв. Числото не звучи никак пренебрежимо и дори и сравнено с годините на бум на пазара до 2007 г., не показва драстичен спад.

Реалността обаче е друга. Пазарът е практически затворен за компаниите, които търсят алтернативи на банковия кредит, а голямото число се дължи на малко на брой предварително договорени (често и в рамките на една група) емисии. Зад тях обичайно стоят няколко големи финансови групи, които прибягват до борсови облигации поради законовите ограничения за инвестиции на пенсиони и взаимни фондове, които имат право да влагат много малка част от активите си в инструменти, които не се търгуват публично. А част са преструктирани кредити с цел да се извадят от баланса на банка - например близо ¼ от тази сума се дължи на "НУРТС България", което чрез емисията си за 40 млн. евро покри кредит към свързаната с дружеството Корпоративна търговска банка.
Причините пазарът да замръзне са комплексни. Една от основните е, че през последните две години значително се увеличиха случаите, в които емитенти на облигации изпадат в затруднение и не успяват да обслужат задълженията си навреме.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„И това правителство ще излее милиарди без ефект в социалната система", пише в. "Сега"
БСП обещава да увеличи догодина от 35 на 50 лв. детските, че даже и да ги дава на всички независимо от дохода. Сега те се полагат само на деца в семейства със среден доход на човек до 350 лв. 15 лв. за човек в нужда е много - това е хлябът за половин месец, торба памперси, кутия адаптирано мляко. Но общата сума продължава да е смешна на фона на необходимите близо 600 лв. на човек за нормален живот. За бюджета парите също няма да са малко - 145 млн. лв. допълнително към тазгодишните 356 млн. лв. за около 808 000 деца при подоходен критерий. Още поне толкова, ако са за всички деца.

Още от септември т.г. пък децата с увреждания вземат по 217 лв. месечно вместо 189 лв., както е в момента. Тази сума се изплаща на около 22 000 деца, което означава, че за една година бюджетът ще се нуждае от 7.4 млн. лв. допълнително върху 63 млн. лв. в момента. От БСП обещават и по-адекватни пенсии срещу по-леки условия за пенсиониране спрямо сегашното законодателство, макар че не е ясно как хора, работили по-кратко и внасяли в системата по-малко, могат да разчитат на по-високи пенсии, освен чрез още по-голям дефицит в осигурителната система. А тя и сега разчита повече на данъци, отколкото на осигуровки.
Прочети още от в. "Сега"

"Трайчо Трайков: Задкулисието в България има свои говорители" пише в. „Труд"
Задкулисието в България следва стриктно целите си - то има говорители, медии, хора в институциите.
Когато някой попречи на неговия интерес, се търси начин да му бъде „върнато тъпкано".
Така бившият енергиен министър от кабинета „Борисов" Трайчо Трайков обясни пред bTV намесването на името му в спорна приватизационна сделка за EVN, ощетила държавата с 87 млн. лева, според шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.
„Тези с обвиненията да дадат и детайли - 87 млн. лева са огромна сума за една пазарна злоупотреба на фондовата борса. Това повдига въпроси за работата на Комисията по финансов надзор, която би трябвало да следи подобни сделки, както и за работата на самата борса.
Прочети още от в. „Труд"

"Вносните краставици 3 пъти по-изгодни от родните", четем във в. "Монитор"
Вносните краставици в петък по борсите бяха с над 3 пъти по-евтини от българските, отгледани в оранжерии. Родните вървяха по 1,62 лв./кг, а чуждоземските - само по 51 ст. Това сочи статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Само за времето от понеделник до края на седмицата и нашите и носните краставици поскъпнаха с по двайсетина стотинки, корнишоните поевтиняха с 5 ст. за кило.
При доматите не са толкова големи
между родното производство и вноса. Българските от открити площи се оферират по 1,14 лв./кг на едро, а импортните по - по 0,96 лв.
Българските картофи в петък се повишиха с 2 ст. до 0,68 лв./кг. На борсите родните моркови запазиха стабилна цена от около 82 ст., а вносните поевтиняха от 70 ст. на 64 ст. Тиквичките обаче поскъпнаха от понеделник от 0,60 лв./кг на 0,68 лв. Българският зрял кромид запази цена около 69 ст., а вносният поевтиня чувствително от 65 ст. на 47 ст., сочи още статистиката.
В последния работен ден на миналата седмица предпоследния ден на август родните червени чушки бяха с 22 ст. по-евтини.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Събират ДДС по стари договори за лизинг", пише в. "Стандарт"
На фирмите с леки коли на лизинг може да се наложи да платят наведнъж ДДС върху останалата за изплащане стойност на автомобила към 1 януари 2014 г. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които са подготвени от Министерството на финансите. Целта на промените е да се затвори една вратичка за избягване на ДДС. В момента в закона се прави разграничение при плащането на ДДС в зависимост от това дали договорът за лизинг е оперативен (клиентът само ползва автомобила, като плаща наем), или финансов (след изтичане на договора клиентът има право да придобие автомобила). В първия случай фирмите имат право на данъчен кредит за всяка месечна вноска по лизинга. Във втория случай обаче фирмите трябва да платят ДДС при получаване на лекия автомобил и нямат право на данъчен кредит. Редица фирми през последните години обаче са направили опит да представят финансов лизинг за оперативен, за да си спестят ДДС. Сега обаче на тях ще се наложи да платят наведнъж ДДС за оставащата за изплащане стойност на автомобила към 1 януари 2014 г.
Прочети още от в. "Стандарт"