Германският производител BMW ще извика в сервиз 1,6 милиона автомобила в целия свят заради възможна неизправност при циркулацията на отработените газове. Това в някои ситуации може да  доведе до пожар, съобщи Bayerischer Rundfunk, позовавайки се на информация от самата компания.

Сервизната кампания се отнася до дизелови автомобили, произведени в периода от август 2010 г. до същия месец на 2017 година. Вътрешно разследване е установило, че при някои коли в системата за изгорелите газове може попадне гликоловият охлаждащ флуид. В комбинация с отлагания въглероден прах и високата температура, това може да доведе до образуване на "горещи частици" и в редки случаи до пожар, обясняват от BMW.

През тази година в Южна Корея са станали около 40 случая на запалване на автомобили с марката BMW, като най-големият брой инциденти са се случили през летните месеци. В края на юли южнокорейското поделение на BMW обяви изтегляне за сервиз на над 100 хиляди автомобила от 42 модела за замяна на някои части, пише 1prime.ru.

По-късно съответните органи на страната въведоха временна забра за ползването на автомобили BMW, които не са преминали проверка на безопасността и започнаха разследване на причината за запалванията. Група собственици на такива коли се обърнаха към полицията с искане за започване на разследване по отношение ръководството на южнокорейското поделение на BMW.