Румънската автомобилна марка Dacia ще започне да сглобява нов модел - голям 7-местен кросоувър през октомври следващата година. Такава информация публикува френският портал L'Argus.

Колко ще струва "най-достъпният електрически автомобил", произведен от Dacia?

Колко ще струва "най-достъпният електрически автомобил", произведен от Dacia?

Новата Dacia Spring ще бъде на разположение за поръчка през пролетта на 2021 г.

Новият модел трябва да замени компактния ван Lodgy и комбито Logan MCV, а също така да се превърне в първия хибрид в историята на марката. В момента бъдещият кросоувър е известен под вътрешно фирменото обозначение RJI. С дължина приблизително 4,5 метра, той ще бъде сравним по размер с, например, Kia Sportage.

Кросоувърт ще се основава на архитектурата CMF-B, върху която са изградени актуализираните модели Logan и Sandero.

Снимка 506077

Източник: Renault

Подобно на леките автомобили Dacia, двигателната гама няма да включва дизелови мотори. Вместо това се очаква да се появят хибридни задвижвания - "мека" 12-волтова надстройка за 1,3-литров турбо двигател и пълноценен хибрид. Последната опция трябва да бъде заимствана от Renault Clio: електрически мотор и 1,6-литров бензинов агрегат даващи 140 конски сили на хечбека.

Наборът от бензинови мотори ще се състои от 1,0-литров двигател с турбокомпресор с мощност от 100 и 120 к.с., както и модификации на 1,3-литровия двигател без електрическа надстройка. Предполага се, че неговата мощност ще бъде 160 конски сили.

Dacia мести производтвото на Sandero в Мароко

Dacia Sandero вече няма да се произвежда в Румъния

Компанията ще се фокусира върху по-скъпите модели в Европа

Отбелязва се, че автомобилът ще бъде сглобен в румънския завод на марката, а продажбите му трябва да започнат в края на 2021 година. Към този момент не е известно какво име ще получи новия модел.