Глобалните продажби на електрически автомобили нараснаха с близо 60% през 2022 г., надхвърляйки 10 милиона за първи път в историята, въпреки факта, че продажбите на автомобили като цяло бяха слаби миналата година.

Един на всеки седем леки автомобила, закупени в световен мащаб през 2022 г., е бил електрически, се посочва в доклад на Международната агенция по енергетика (IEA). През 2017 г. само една от всеки 70 продадени коли е била електромобил.

За сметка на това продажбите на конвенционални автомобили с двигатели с вътрешно горене са намалели с една четвърт през последните пет години.

Продажбите на електрически превозни средства отбелязват увеличение навсякъде по света, наред с увеличаване на производството, покачване на цените на петрола и политики, насочени към подкрепата им на пазара.

Зарядните станции за електромобили в България вече са над 1000

Зарядните станции за електромобили в България вече са над 1000

Само за два месеца те са със 70 повече

Китай, ЕС и САЩ

Едни от най-големите пазари за електромобили са в Китай, където една на всеки четири купени коли през 2022 г. е била електромобил. В Европейския съюз всеки пети продаден автомобил е електрически, в Съединените щати около една от десет закупени коли миналата година е била електромобил. Но като цяло общите продажби на автомобили паднаха с близо 0,5%, до около 75 милиона през 2022 г.

Пазарите на автомобили се свиха най-много в САЩ и ЕС, съответно с 8% и 4%. Това се дължи на недостиг на компоненти, както и на нарастваща инфлация и по-високи лихвени проценти. В Китай пък отбелязаха увеличение на продажбите на леки автомобили с над 10%.

Увеличените продажби обаче не са достатъчни, за да компенсират глобалните емисии на CO2. IEA изчислява, че емисиите на CO2 от SUV, най-популярният тип купувана кола, в световен мащаб са достигнали почти милиард тона през 2022 г.