Испания ще покрива до 5000 евро от стойността на закупуваните нови автомобили в страната като част от обявената в началото на седмицата програма за подкрепа на автомобилния сектор и за обновяване на автопарка.

Купувачите в страната могат да получат до 800 евро субсидия за покупката на бензинови или дизелови коли, докато държавната помощ за електромобили е до 4000 евро, пише Cinco Días. Ако в това число се добави и размера на помощта, насочвана към автомобилните компании, общата сума на държавното финансиране ще бъде между 1600 и 5000 евро.

В началото на седмицата испанският премиер Педро Санчес представи стратегията на правителството, която трябва да помогне за възстановяването на автомобилния сектор, който е един от ключовите за икономиката на страната. Той включва общо финансиране от 3,75 милиарда евро.

Испания спасява автомобилната индустрия с €3,75 млрд.

Испания спасява автомобилната индустрия с €3,75 млрд.

Страната е втора в Европа по автомобилно производство

Част от тези средства ще бъдат използвани за обновяване на автопарка в страната, който е един от най-старите в Европа със средна възраст на автомобилите от 12,7 години.

230 милиона евро ще бъдат насочени към физически лица и компании, които искат да закупят нови леки коли, а още 20 милиона евро ще бъдат използвани за закупуването на автобуси и други големи превозни средства за частния сектор.

Изискването за автомобилите за физически лица ще бъде те да бъдат не повече от 10-годишни, а служебните такива да бъдат на не повече от 7 години. Също така в първия случай колите трябва да бъдат на обща стойност до 35 000 евро или до 45 000 евро, ако са електрически.