Производството на емблематичните руски автомобили Lada (Лада) е спряно, тъй като западните санкции лишиха компанията-майка от частите и консумативите, от които се нуждае, за да произвежда автомобили. Хиляди работници са пуснати в отпуск, съобщи Мarketwatch.

Според руски медии обаче, спирането е временно и още в близките дни ще бъде възстановено.

През съветските времена компанията-майка на Lada "АвтоВАЗ" издига гигантска фабрика на брега на река Волга.

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Какъв ще е животът в Русия с "лавината" от финансови санкции

Има вероятност обменният курс на рублата да бъде фиксиран

До 1980-те години марката Лада се използва само за автомобилите, предназначени за износ, докато на вътрешния пазар се продават като Жигули, а след това - като "Спутник" (следващото семейство), което се доставя за износ като "Лада Самара" и скоро започва да се нарича така и в СССР.  "АвтоВАЗ" изписва марката с главни букви, само на латиница: LADA. През 2011 г. за главен дизайнер на автомобилите е назначен британският дизайнер Стив Матин.

Ще изпадне ли Русия в неплатежоспособност заради тежките финансови санкции

Ще изпадне ли Русия в неплатежоспособност заради тежките финансови санкции

Pycия е пета в cвeтa по размер на златно-валутните peзepви

През 2012 г. Алиансът Renault-Nissan придоби дял от 75% от АвтоВАЗ, като Renault ще инвестира в смесеното дружество през следващите 2 години 300 млн. долара, а Nissan - 450 млн. долара. В рамките на споразумението автомобили Renault и Nissan може да бъдат произвеждани заедно с модели на Lada в завода в руския град Толиати.

Зaпaднитe caнĸции, нaлoжeни нa Pycия зapaди инвaзиятa в Уĸpaйнa, пpинyдиxa дeceтĸи cвeтoвни ĸoмпaнии дa cпpaт oпepaциитe в cтpaнaтa, a няĸoи, вĸлючитeлнo eнepгийнитe ĸoмпaнии Вrіtіѕh Реtrоlеum и Ѕhеll (ЅНЕL.L), ĸoитo зaявиxa, чe щe нaпycнaт cтpaнaтa.