Mazda ще замени супермалката си градска кола Mazda 2 със собствен вариант на хибрида Toyota Yaris на европейския пазар до две години, предаде Autocar. Така партньорството между двете компании ще се увеличи още повече.

Вероятно той ще бъде произведен за Mazda изцяло от Toyota, като по всичко личи, че това ще се случва в завода на Toyota във Франция, където Yaris се произвежда и в момента.

Ползите за Mazda ще са не само аутсорсването на самото производство, но и понижаването на емисиите на компанията, което ще им помогне да изпълнят целта си за въглеродните емисии на Стария континент. Toyota пък ще спечели това, че двете компании имат споразумение за споделяне на таргетите на флотилиите си.

Mazda 2 е на пазара от 2014 г., но досега не предлага хибридно задвижване. От комюникето на производителя не става ясно дали той веднага ще слезе от поточните линии, или ще се предлага паралелно с Yaris за известно време.

Тъй като новият модел във флотилията на Mazda ще се произвежда от Toyota е много слабо вероятно да включва иновативната технология на компресионно възпламеняване на бензина, разработена от Mazda.

"Колаборацията се роди от дискусиите за съвместното ни партньорство, което позволява използването на ресурсите на двете компании ефективно, като в процеса уважаваме брандовете и независимостта на мениджмънта си", посочват от Mazda.

Toyota съвсем скоро финализира подобна сделка със Suzuki, за които ще започне да произвежда хибридните версии на Corolla и RAV4, които при Suzuki ще се наричат съответно Swace и Across.