България е държавата от Европейския съюз с най-стар автопарк и това не е тайна за никого. Също така не е тайна, че основната причина за това са твърде ниските (в сравнение отново с държавите от ЕС) доходи.

Затова от Money.bg отново подготвихме класация с най-евтините нови автомобили, които се предлагат на родния пазар. Като цяло, предложенията под 20 000 лева вече са рядкост, поне според официалните ценови листи на компаниите, актуални към днешна дата. За този тип сума няма да получите и кой знае какви екстри, ако може да се каже въобще, че основни неща като климатик, ел. стъкла и огледала и подобни са екстри. Дилърите обаче винаги имат автомобили на склад и са готови да ги предложат с отстъпка.

Dacia Sandero - 14 390 лева

Източник: Dacia

Най-достъпното предложение отново е от румънския производител Dacia. Срещу 14 390 лева получавате чисто нов автомобил от модела Sandero. В базото оборудване влизат LED светлини отпред, система за следене на налягането на гумите, круиз контрол и климатик. Автомобилът обаче е бял с черни брони, а за другите цветове следва да доплатите. Двигателят е бензинов с максимална мощност 73 к.с.

Dacia предлага и модела Logan срещу само 200 лева повече.

Toyota Aygo - 18 990 лева

Източник: Toyota

Следващото предложение идва от Страната на изгряващото слънце. Малкият Aygo се предлага с три врати и еднолитров бензинов двигател със 72 конски сили и петстепенна ръчна кутия. Версията с 5 врати струва с 1 000 лева повече. В базовото оборудване влизат климатик, но липсва централно заключване.

Skoda Fabia - 20 980 лева

Източник: Skoda

Skoda спряха най-малкия модел си модел CitiGo, а най-достъпният сега е Fabia. Автомобилът идва с малък бензинов двигател с 60 к.с., старт-стоп система, но няма климатик. Електрическите стъкла също са екстра, която получавате при следващото ниво на комфорт, за което трябва да доплатите още 900 лева. Цената е с обявена промоция.

Volkswagen Polo - 29 180 лева

Източник: Автосалон София

Значително по-скъпо е предложението на Volkswagen в същия клас. Малкото Polo идва с еднолитров бензинов двигател с 80 конски сили, климатик, аварийно спиране в градски условия и старт-стоп система и ел. стъкла.

Seat Ibiza - 25 330 лева

Източник: Auto Motor und Sport

Предложението от Испания e на малко по-достъпна цена. Двигателят е същият, а в базовото оборудване отноов има предни ел. стъкла и климатик. Моделът се предлага и със система, която подпомага тръгването при наклон.

Volkswagen up! - 21 632 лева

Източник: Volkswagen

Със значително по-ниска цена от тази на Polo идва моделът up!, който е и един клас по-ниско. Той е и единственият от "тризнаци", който все още се предлага в България. Срещу тази сума получавате модел с 2 (3) врати, еднолитров бензин с 60 к.с., климатик и ел. стъкла.

Kia Picanto - 19 990 лева

Източник: Kia

Южнокорейското предложение на Kia включва климатик и предни ел. стъкла в базово си оборудване. Автомобилът е задвижван от 1-литров бензинов двигател с 67 к.с.

Hyundai i10 - 20 880 лева

Източник: Hyundai

Hyundai, които притежават Kia, предлагат своята i10 срещу 20 880 лв. В цената влизат климатик, предни ел. стъкла и 1-литров бензинов двигател с 66 к.с.

Peugeot 108 - 21 140 лева

Източник: Peugeot

Франция влиза в класацията с Peugeot 108. Тук отново няма изненади - има климатик и предни електрически стъкла. Задвижването е чрез 1-литров бензин със 72 к.с.

Citroen C1 - 20 839 лева

Източник: Citroen

Второто предложение от държавата е Citroen C1, която ползва същия двигател. Климатик има, но ел. стъкла - не.

Renault Clio - 23 990 лева

Третото е Renault Clio. Малкият модел отдавна държи втора позиция по продажби в Европа. В базовото оборудване получавате предни ел. стъкла и огледала, климатик и круиз контрол. Двигателят е бензинов със 75 к.с.

Ford Fiesta - 27 200 лева

Източник: Ford

Fiesta също е сред популярните сред европейците градски автомобили. Двигателят е 1,1 л. бензин със 70 к.с., а срещу още 1 000 лева мощността "скача" до 85 к.с. Автомобилът е сравнително добре оборудван с някои полезни за сигурността екстри: автопилот с програмируем ограничител на скоростта, предупреждение за напускане на пътната лента и асистен за спазването ѝ. Стъклата са електрически, както и огледалата, които пък се прибират автоматично. Има още климатик и парктроник на задната броня.

Opel Corsa - 26 315 лева

Източник: Opel

Представителят от Рюселхайм този път се казва Corsa, след като Adam вече не се предлага. В базовата версия получавате 1,2-литров бензинов двигател със 75 к.с. с климатик, ел. стъкла и огледала, асистенция при потегляне в наклон, круиз контрол и система за следене на налягането на гумите.

Mazda 2 - 24 480 лева

Япония предлага и симпатичната Mazda 2. Двигателят е 1,5-литров със 75 к.с. и старт-стоп система, както и безключово стартиране. Предните и задни стъкла са електрически. Климатикът също е стандартно оборудване.

Nissan Micra - 25 500 лева

Nissan предлагат модела с еднолитров бензинов двигател със 100 к.с., предни ел. стъкла и климатик.

Suzuki Swift - 27 390 лева

Източник: Suzuki

Сред едно от по-скъпите предложения идва от Suzuki. Автомобилът се задвижва от 1.2-литров бензин с 90 к.с. Стандартното оборудване включва климатик и bluetooth свързност, както и 7-инчов тъч дисплей с камера за задно виждане. Стъклата и огледалата са електрически. В базовото оборудване влизат и отопляеми предни седалки.

Mahindra KUV 100 - 23 590 лева

Източник: Mahindra

Завършване с едно предложение от далечна Индия. Моделът на Mahindra предлага по-висок пътен просвет, 1,2-литров двигател с 87 к.с., парктроник на задната броня, асистенти за потегляне и слизане по наклони и климатик.