Нито минута спокойствие за Илън Мъск. Дългоочакваният Model 3, който трябваше да е спасението на компанията, създава все повече главоболия за Tesla. Поредното разочарование дойде снощи, след като Consumer Reports - американско списание, издавано от 1930 г. от Consumers Union - неправителствена организация, която изпробва нови продукти, даде лоша оценка за модела и заяви, че не може да го препоръча на клиентите.

Основният проблем, установен от организацията, е проблем със спирачките - нещо, което не може да бъде подминато с лека ръка. Оказва се, че при тестовете Model 3 е успявала да спре от скорост 100 км/ч за средно над 46 метра - далеч по-зле от всяка друга съвременна кола, тествана от организацията. Изданието Car and Driver пък в една трета от опитите е отчело ужасяващите 60 метра, посочвайки, че резултатите са варирали твърде много, макар след всеки тест автомобилът да е бил оставен да охлади спирачките си.

Самите Tesla твърдят, че средният резултат е 40 метра.

Освен това Consumer Reports дава лоша оценка на поставянето на всички функции в тъчскрийна на автомобила, което прави използването им доста по-трудно и опасно по време на движение. Оттам отбелязват и твърде високия шум при движение с по-висока скорост и твърдата возия.

Самият Илън Мъск обеща бърза проверка на казуса със спирачките и безплатно оправяне на проблема за всички клиенти, дори и да се наложи подмяна на хардуер. Часове по-късно главният изпълнителен директор съобщи и резултат от проверката: проблем с калибрацията на ABS системата при някои модели. По думите му, това може да бъде разрешено чрез обновление на програмното обезпечение на Model 3, което ще бъде готово до дни.Но не всичко е само негативно в ревюто на Consumer Reports. Оказва се, че тяхната Model 3 е изминала цели 65 километра повече с един заряд, отколкото обещават от Tesla. Така с общо 560 километра с едно зареждане Model 3 поставя рекорд за изданието.