Гливице, град с население от 177 хил. души в Южна Полша, има дълга история в производството. Но решението на General Motors (GM) да започне производство на автомобили там бе черешката на тортата. Сега, когато доскорошното подразделение Opel мести производството си от града, някои се опасяват, че местната икономика ще пострада, пише Deutsche Welle.

"Малко вероятно е заетостта да остане на настоящите нива и местната икономика да не бъде засегната, но това зависи най-вече от въвеждането на плана за производство на ванове на Opel в Гливице", коментира Дорис-Ханцл-Вайс, икономист във Vienna Institute for International Economic Studies (WIIW).

Решението производството на Astra в полския град да бъде прекратено след 23 години бе взето през 2019 г. Засега няма конкретни детайли, но вероятно то ще бъде преместено в Германия. "Решението изглежда като част от реорганизация в цялата група", смята икономистът.

Как започна всичко

Първата Astra излезе от завода в Гливице на 31 август 1998 г. Във фабриката се произвеждаха и модели като Agila, Zafira и Cascada. Производството на последния модел Astra започна през 2015 г. и през следващата година 201 хил. автомобила излязоха от завода. Но през следващите години производството непрекъснато спада.

Но не всичко е загубено. Концернът Stellantis, към който Opel принадлежи, планира да започне масово производство на ванове в завод, намиращ се до този на Astra, от април 2022 г.

Opel Movano, Peugeot Boxer, Fiat Ducato и Citroen Jumper ще се произвеждат в Гливице — в различни размери. Заводът ще е отговорен и за електричеси ванове, а това говори добре за бъдещето му: планира се през 2025 г. 70 процента от вановете да бъдат електрически.

Stellantis, производител номер четири в света, разширява производствената дейност, след като заводът в Италия не успява да отговори на търсенето.

В началото на следващата година и двете компании, които работят в Гливице - Opel Manufacturing Poland, която произвежда Opel Astra, и PSA Manufacturing Poland, която готви завода за ванове, ще се слеят в Stellantis Gliwice. Обединеното дружество планира да даде работа на 2 500 души — с 500 повече отколкото са днес.