Около 100 000 ще достигнат електрическите превозни средства в Сърбия към 2025 година. Това прогнозира Милош Костич, собственик и директор на MT-komex - фирма за зарядни станции, в интервю пред World Energy Magazine.

"Електрическите превозни средства вече са реалност в развитите страни. Цените на електрическите превозни средства намаляват. Има и по-евтини серии, а в някакъв момент ще започнат да се предлагат и употребявани електрически автомобили на нашия пазар. Мисля, че през 2025 г. ще има около 100 000 електрически автомобила по сръбски пътища". казва пред изданието Костич, цитиран от GreenTech.bg.

Неговата фирмата е амбицирана да изгради мрежа от зарядни станции за електромобили в страната. Първата зарядна станция в Сърбия бе инсталирана през 2016 година, през 2017 се появиха още 12.

"Трябва да поддържаме темпото спрямо световната тенденция. Собствениците на електрическите автомобили, които преминават през Сърбия, се нуждаят от зареждащи станции. Също така хората и компаниите в Сърбия започнаха да купуват електрически автомобили," посочва Костич.

Въпреки че броят на електромобилите в страната е все още нищожно малък, изграждането на зарядната мрежа е необходимо, убеден е предприемачът. Факт е, че автомобилната индустрия вече се обръща към електрическите коли и този процес е необратим. Към това следва да се добави и фактът, че разходите за експлоатация на електрическите превозни средства са по-ниски от използването на конвенционални горива, подчертава Милош Костич.