Флагманският спортен модел на японската марка Toyota, който разделя платформа с новото BMW Z4, ще се появи на пазара през 2018 година.

Новата спортна кола на Toyota, която трябва да възроди класическия модел Supra, ще се произвежда под нов суббранд на компанията с името Gazoo, съобщава Autocar. 

В разработката на колата, която трябва да дебютира следващата година, вземат участие специалистите от заводския колектив на Тойота - Gazoo Racing.

Новата Supra споделя платформата с баварския роудстър BMW Z4 от трето поколение. Германските и японските специалисти съвместно работят върху шасито на спортна кола от ново поколение от 2014 година насам.

По предварителни данни, флагманският спортен модел на Toyota ще получи хибридна двигателна система с електрически мотор на предната ос и с пълно предаване. Двигателната гама ще включва двулитров турбо двигател с мощност около 245 конски сили и трилитров шестцилиндров мотор с мощност 330 конски сили. И двата двигателя ще се предоставят от компанията BMW. 

В зависимост от модификацията теглото на автомобила ще варира от 1200 до 1500 килограма. Външността на спортната кола ще бъде в духа на концепта FT-1, представен от Тойота през 2014 година. 

Що се отнася до новото BMW Z4, германската серийна спортна кола ще дебютира също през следващата година, като се предлага само във вариант "роудстър". Базовият двигател ще бъде с мощност о 251 к.с. и 350 Нм въртящ момент. Топ модификациите ще се предлагат с "наточени" шестцилиндрови мотори с мощност 340 или 390 к.с. - в зависимост от пазара, на който се продават.