Големият международен производител на автомобили Stellantis обяви, че ще прекрати работата на завода си в Илинойс заради повишаващите се цени на пазара на електромобили, съобщава Си Ен Ен. 1350 служители ще бъдат освободени.

"Нашата индустрия беше засегната от множество фактори като продължаващата пандемия от COVID-19 и глобалния недостиг на чипове, но най-голямо е предизвикателството, породено от увеличаващите се разходи, свързани с електрификацията на автомобилния пазар", обявиха от компанията, обединила Fiat Chrysler и PSA Group.

Новите автомобили поскъпнаха с 15% за година, а доставката им се бави около 6 месеца

Новите автомобили поскъпнаха с 15% за година, а доставката им се бави около 6 месеца

Заради липсата на внос на нови и на стари автомобили цените на употребяваните на пазара скочиха с над 50%,

В рамките на усилията по "стабилизиране" и "увеличаване на ефективността" от 23 февруари 2023 г. ще бъде спряна фабриката в Илинойс за над 6 месеца. Stellantis подчертаха в съобщението си за медиите, че ще направят "всичко по силите си" останалите без работа служители да бъдат насочени към отворени позиции и освен това се търси вариант заводът отново да работи.

От международния профсъюз на работещите в автомобилния бранш обявиха, че са "дълбоко разгневени" от решението да се спре производството. В момента в Илинойс се произвежда "Джип Чероки", като обаче от Stellantis не коментират бъдещето на марката и модела извън коментара, че остават ангажирани в класа на средните SUV.

Производителят на автомобили Stellantis ще започне сам да генерира електричество във фабриките си в Европа

Вторият по големина производител на автомобили в Европа ще произвежда електричество във фабриките си

Корпорацията притежава 14 бранда, сред които Citroën, Fiat, Opel и Peugeot

През октомври китайският джойнт-венчър на Stellantis, който произвеждаше автомобили под марката Jeep, обяви фалита си.

Автомобилният производител обяви амбициозни цели за следващите години - 70% от продажбите му в Европа и 40% от тези в САЩ да са на напълно електрически коли или plug-in хибриди.