Може би не са много хората, които са чували за автомобилната марка Nautical. За Тайланд обаче тя е голяма надежда, че страната ще успее да си извоюва дял от пазара на електромобили и на фона на тези амбиции не изглежда учудващо, че компанията зад бранда е продължила да работи активно дори по време на пандемията.

Фабриката за литиевойонни батерии на Energy Absolute е работила активно и през най-тежките седмици, въпреки че компанията е била изправена пред някои затруднения заради въведените мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

"Работата във фабриката ни за батерий Чачоенгсао върви на пълни обороти, но затварянето на икономиката забави инсталирането на допълнителни мощности", посочва изпълнителният директор на производителя Аморн Саптавеекул, цитиран от Bloomberg.

От Fitch очакват конкуренцията в региона да расте и всяко предимство за Energy Absolute е от ключово значение. Според експертите интересът към създаването на електрически модели в Югоизточна Азия ще расте и ще може да разчита на благоприятна стимулираща политика от властите в страните там.

"Тайланд допълнително ще затвърждава позицията си на най-големия и привлекателен пазар за производство в региона", допълват от Fitch.

Въпреки че производството на електричество от възобновяеми източници е основният бизнес за Energy Absolute, от ръководството на компанията правят сериозни усилия в създаването на електромобила Nautical, който в Югоизточна Азия е поставян редом до Tesla.

От дружеството имат и друга дивизия - производство на биодизел. По време на въведените ограничителни мерки обаче потреблението му се срива с 30%. "Ето защо залагаме много на електромобилите и производството на батерии. Те са особено важни за бъдещия ни растеж", обяснява Аморн.