Общата пазарна капитализация на 100-те най-скъпи руски публични компании към края на 2017 г. е нараснала с 1,3% до 643 милиарда долара.

За сравнение, през 2016-а ръстът на капитализацията е бил доста по-висок - 58% или 233 млрд. долара, посочват авторите на изследването.

Като цяло съставът на първата тройка не се променя, но новият лидер е Сбербанк, според годишния рейтинг на 100-те най-скъпи публични компании в началото на 2018 г., съставен експерти на агенцията РИА "Рейтинг".

Най-голямата руска банка има капитализация в размер 84 млрд. долара, нараснал с 40% през миналата година.

Второто място е за дългогодишния лидер - "Газпром" с капитализация от 53,35 млрд. долара. Цената на газовия енергиен гигант се понижава с 11 на сто, но въпреки това изпреварва, макар и с малко, "Роснефть".

През 2016 г. "Роснефть" измести от първото място дългогодишния първенец - "Газпром", но не можа да се задържи на първото място, а за 2017-а се класира на третата позиция. Капитализацията на най-голямата петролна компания се понижи с 24% на годишна база до 53,3 млрд. долара.

В челната десетка, според рейтинга, следват "Лукойл", "Новатек", "Норилск Никел", "Газпром нефт", "Татнефт", "Сургутнефтегаз" и НЛМК.

Последните две компании от Топ 10 влязоха в списъка на мястото на веригата за търговия на дрбено "Магнит" и банка ВТБ.

ВТБ се премества в новия рейтинг от десето на 14-то място, което се дължи на намаляването на капитализацията с 33 процента.

Капитализация на търговската верига "Магнит" през миналата година падна още повече - с 39%, или $ 6,6 милиарда, което е доведе до загуба на осем места в класацията, сега тази компания се намира на 16-то място.

Минималният размер на пазарната капитализация, необходим на една публична компанията, за да влезе сред първите десет в тазгодишната класация бе 15,3 милиарда долара, при 15,9 милиарда година по-рано.