Новата година е отлично време да прецените къде сте били и накъде да се насочите в бъдеще. С оглед на второто, изданието Inc. ни представя следните 5 бизнес тенденции за 2020 г. и какво е добре да предприемем в следствие на тях.

1. Ще доминират все повече организациите, които не са с йерархична структура

Ако настоявате да вземате всички решения във вашата компания, вероятно ще изоставате от по-бързо развиваща се конкуренция. Все повече организации възлагат ключови решения надолу по нивата във фирмите към хора, които имат по-добри познания и пряк опит с клиентите, отколкото към топ мениджърите. Чрез все по-рядкото следване на определени йерархични структури, компаниите стават по-бързи в своите реакции и в пускането на нови продукти. За да останете в играта, е добре да изградите системи, които ви гарантират, че хората ви изпълняват това, което казват, да избягвате микромениджмънта и да се избавите от тези, които забавят вземането на решения.

Как да поддържате бизнеса си успешен, независимо от обстоятелствата?

Как да поддържате бизнеса си успешен, независимо от обстоятелствата?

7 стратегии, които да прилагате в трудни времена

2. По-възрастните работници ще променят облика на бизнеса - отново

Почти 79 милиона бейби буумъри само в САЩ вече са в предпенсионна възраст. Някои от тях може да са ваши служители, които се нуждаят от парите или които просто са удовлетворени от работата си. Други може да търсят да бъдат наети от вас или да представляват нарастваща част от клиентската ви база.

Ако наемате представители от бейби бумърите, трябва да знаете какво можете да направите, за да извлечете полза от техния опит. В същото време е добре да помислите за промяна на политиките си за човешки ресурси, за да отговарят на нуждите им в здравеопазването. Ако голяма част от вашите клиенти са представители на това поколение, по-дълбокото познаване на служителите ви, които са също от него, ще ви даде представа, чрез която да сте от полза на потребителите си по-ефективно.

3. Евтината китайска работна ръка вече ще е минало

Населението на Китай застарява и страната предприема определени промени. Вместо да бъде разглеждана като място с евтина работна ръка, тя се пренасочва към индустрии, чиито продукти и услуги контролират високи цени и големи маржове на печалба, защото използват технологичните таланти като свои конкурентни оръжия.

Aко компанията ви разчита на Китай за евтина производствена ръка, трябва да планирате да се преместите в други дестинации като Южна Азия или Африка. Имайте предвид обаче, че тези страни вероятно ще се стремят в бъдеще да следват примера на Китай.

6 технологични тенденции, за които трябва да сте готови през 2020-а

6 технологични тенденции, за които трябва да сте готови през 2020-а

Списание Forbes определи предстоящите значими иновации

4. Новите технологии ще играят все по-голяма роля в бизнеса

Новите технологии могат да бъдат както възможност, така и заплаха за вашия бизнес, но за да разберете кои от тях помагат или възпрепятстват постигането на целите ви е различно за всяка компания. Разгледайте тези 7 технологии, защото те ще стават все по-значими през следващото десетилетие:

  • 3D принтирането, което може да отпечата чаша за кафе, да помогне на роботите да построят нови сгради или да създаде изкуствени пръсти
  • Нанотехнологиите, чрез които ще се постигне голям напредък в медицината
  • Мобилните приложения, които ще продължават да трансформират цели отрасли
  • Мобилни плащания, които ще бъдат фокус на битката между банки, компании за кредитни карти, телекомуникационни и софтуерни компании
  • Развлечения - приложенията и свързаните машини (интернет на нещата) ще преобразят битката за вниманието на потребителите, които търсят забавление
  • Социалните медии ще продължат да играят значима роля
  • Големите данни ще генерират прозрения, които да помагат на компаниите да използват силата си и да идентифицират нови продукти и услуги, осигуряващи по-доброто обслужване на клиентите им

5. Задължително ще е преквалифицирането на служителите

Преди да включите в организацията си нови технологии и начини на работа, трябва да се уверите, че вашите служители имат необходимите умения, за да се възползват от предимствата им. За целта е необходимо да ги обучите чрез ефективна комбинация от курсове на живо и онлайн.

9 тенденции при подбора на персонал за 2020 година

9 тенденции при подбора на персонал за 2020 година

Изкуственият интелект ще стане все по-използван при селективния процес