Airbus намери нов начин да удовлетвори пътници, които искат да поспят и да опънат крака - но ще трябва да го направите в карго отделението.

Европейският производител на самолети, заедно с френската Zodiac Aerospace, създаде каюти за своите A330. Авиолиниите ще ги получат след 2020 година.

Миникабините ще бъдат в карго отделението и са така проектирани, че няма да променят процеса по товарене на багаж и други стоки. Авиолиниите пък ще могат да вадят модула и да го заменят с нормални контейнери.

"Вече получихме позитивна реакция от няколко авиолинии", казва Джоф Пинер, който оглавява проекта.

Първите снимки, предоставени от двете компании, показват редове от легла на две нива от едната страната на коридора. Обмисля се и възможност за обособяване на по-големи места за семейства, медицински грижи или дори срещи.

Пътниците ще могат да си закупят билет за нормално място и да доплатят за легло, до което ще могат да стигнат чрез стълби.

Освен на новите Airbus A330, авиолиниите ще могат да поръчат такива модули и за други модели, които ще бъдат преоборудвани. В момента от модела има около 1 300 самолета, които компаниите ползват - включително Lufthansa, Air China и Etihad Airways.