След като стана ясно, че технологичният гигант Apple планира да изнесе част от производството си от Китай, от компанията обявиха, че са създали директно и индиректно за отварянето на 2,4 милиона работни места в САЩ, съобщава Reuters.

От производителя на iPhone посочват, че заетите при тях са се увеличили с от 80 до 90 хиляди души през последните две години и половина. Най-големият ръст обаче идва от работните места, отворени в доставчици за Apple, като Broadcom.

Новите позиции, свързани с разработването на приложения за технологичния гигант, са достигнали 1,9 милиона или с 325 хиляди повече от предходните изчисления.

Apple търпи критики, включително и от страна на американския президент Доналд Тръмп, за своето изнесено производство в Китай.

В отговор от компанията посочват, че са вложили 60 милиарда долара в продукти и услуги на американски доставчици през 2018 година и очакват да увеличат тези инвестиции до 350 милиарда долара до 2023 година.

През декември миналата година от Apple заявиха, че ще вложат 1 милиард долара в нов кампус в Остин, Тексас, където ще отворят 15 хиляди работни места.