Apple поиска от Индия да отложи планирано увеличение на таксите върху вноса на части за мобилни телефони, за да може да разшири производството на iPhone в страната, но правителството едва ли ще приеме.

Технологичният гигант от САЩ е в преговори с властите от месеци, търсейки "предпоставки" - правителствени данъчни облекчения и стимули - за разширяване на дейността си на един от най-бързо развиващите се пазари на смартфони в света.

Apple иска от Индия да отложи съществуваща политика, която планира да налага данъци върху повечето внесени мобилни компоненти, като част от усилията на премиера Нарендра Моди да стимулира местното производство.

Защо Индия ще бъде по-важен пазар от Китай за Apple и Samsung?

Защо Индия ще бъде по-важен пазар от Китай за Apple и Samsung?

В следващите години потребителите на смарфони там ще се увеличат с 50%

Властите искат да накарат компанията от Купертино да произвежда в Индия, но не смятат да правят изключения от политиката си, нито предвиждат данъчни облекчения за вноса на части.

"Apple иска безмитен внос на компоненти. Индия иска да заложи на местното производство", коментира пред Reuters източник, близък до преговорите.

Технологичната компания е изявила желание да увеличи добавената стойност на местно ниво с течение на времето, но държи на незабавно освобождаване от данъци върху вноса, за да разшири производството си на iPhone.

Apple започна да сглобява телефони в Индия

Apple започна да сглобява телефони в Индия

Те ще бъдат само за местния пазар

Без специално отношение

Несъгласието може да възпрепятства и рискува да забавИ плановете на Apple да проникне на индийския пазар, където вече сглобява своя iPhone SE. Въпреки бума в продажбите на смартфони в Индия, пазарният дял на гиганта от Купертино е само около 2%.

Компанията поиска данъчното облекчение заради липсата на подходящи условия в Индия за производство на необходимите части. Макар повече от 3/4 от смартфоните, продавани в страната, да се произвеждат точно там, около 90% от мобилните компоненти, струващи общо 14 млрд. долара, се внасят отвън.

Държавата, в която се продава един на всеки 10 мобилни телефона в света

Държавата, в която се продава един на всеки 10 мобилни телефона в света

Лидери там са Samsung и Xiaomi

За да промени този сценарий, Индия налага 10% данък върху вносни компоненти като батерии, зарядни устройства и слушалки.

Според "поетапна производствена програма" правителството планира да увеличи данъците върху повече компоненти като начин да накара производителите на части да преминат към повече местно производство.

Apple обаче иска новите налози да не важат за нея, като в замяна обещава откриването на от 5000 до 10 000 нови работни места в страната. Властите обаче не са склонни на подобни отстъпки.

Apple има план как да завладее Индия. И той включва стари iPhone модели

Apple има план как да завладее Индия. И той включва стари iPhone модели

Ще се наложи ли компанията на най-бързо развиващия се пазар

"Ние им казахме, моля, идвайте и инвестирайте, но не можем да правим неща, които надхвърлят нашите политики. Не можем да направим нещата само за вас", каза висш държавен служител, запознат с преговорите.

"Това е като спора за яйцето и кокошката за доставчиците на компоненти, независимо дали ще се занимават с производствени операции в Индия. Apple и нейните партньори в крайна сметка ще трябва да се съобразят, в противен случай Apple винаги ще продава своите продукти на високи цени", обясни Нийл Шах, директор в Counterpoint Research.

Някои от другите искания на технологичната компания - включително стимулите за капиталово оборудване, както и разрешаването на вноса и след това износа на телефони след ремонт - ще наложат промени в политиката, смятат експертите.