Българската технологична компания Biodit подготвя първично публично предлагане (IPO) на фондовата борса в София през септември или октомври, съобщиха от компанията.

Компанията ще предложи "значителна част" от акциите си на борсата и вече подготвя проспекта за публично предлагане, който ще представи на българския финансов регулатор "много скоро", предаде SeeNews, цитирайки изявление на компанията.

Дружеството със седалище в София има капитал от 8.7 млн. лева, разпределени в 8.7 млн. броя акции, като всяка е с номинална стойност от 1 лев, според данни от търговския регистър.

Дебют за 100 000 000 лева на БФБ: Какво да очакваме от бъдещото IPO на “Градус”?

Дебют за 100 000 000 лева на БФБ: Какво да очакваме от бъдещото IPO на “Градус”?

Изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов пред Money.bg

Biodit успешно финализира втория кръг набиране на финансиране, като част от стратегията за излизане на компанията на Българска фондова борса (БФБ). Инвеститорите са частният Impetus Capital и фондът за рисков капитал NEVEQ II. Общата инвестиция е в размер на 500 000 лева.

Технологичната компания, която създава биометрични системи за контрол на достъп и работното време, смята да се възползва и от безвъзмездното финансиране за излизане на борсата по инициатива на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

"По време на презентацията на Biodit в Деня на инвеститорите за Impetus Capital от декември 2017 г. година видяхме силно представяне на компанията. Инвестицията ни в Biodit цели да засили продажбите и растежа на българския и европейските пазари", сподели Николай Мартинов, партньор в Impetus Capital.

Това е допълнително инвестиране на NEVEQ II в Biodit. През 2016 г. фондът инвестира 1.5 млн. евро в Biodit за комерсиализация на продуктите на компанията в България и страни от Западна Европа.