Германският автомобилен производител BMW удвоява капацитета си за производство на акумулаторни батерии за електрически превозни средства и хибридни автомобили.

Втората линия на центъра за високоволтови батерии на BMW Brilliance Automotive (BBA), съвместно предприятие между BMW и Brilliance China Automotive Holdings, е пусната в експлоатация и започва производството в провинция Ляонин в североизточен Китай.

Това е първият завод в производствената мрежа на BMW, който произвежда батерии с високо напрежение от пето поколение, които ще се използват в моделите iX3.

Производството на електрически автомобили BMW iX3 в завода в Шенян трябва да започне в края на септември.

"Китай е важен за BMW, както като пазар, така и като място за производство и иновации. Нашата инвестиция отразява нашия силен ангажимент към Китай и Шенян в дългосрочен план. С новия център ще удвоим повече производствения си капацитет в Китай", каза членът на борда на BMW Милан Неделкович, цитиран от агенция Синхуа.

Съвместното предприятие BBA е създадено през 2003 година. През 2019 г. фабриките за автомобили BBA в районите Теси и Дадун произвеждат над 530 000 автомобила за китайския пазар, което е с 9% повече от предходната година. Очаква се максималният капацитет на тези предприятия през следващите години да достигне 650 хиляди единици годишно.