Малко повече от година, след като избухна скандалът с вредните емисии с колите на Volkswagen, имиджът на компанията все още не е възстановен. Неочаквано обаче продажбите й не само не са намалели, но са се и увеличили.

През първите девет месеца на 2015 година доставките на автомобили на производителя са били в размер на 4,349 милиона броя в глобален мащаб. За същия период на тази година те са 4,374 милиона броя, което е ръст от 0,6%.

По-интересното е обаче, че на повечето пазари компанията е отчела намалели продажби през 2016 година. Една държава обаче е успяла да компенсира спада и да донесе положителен резултат за фирмата и това е Китай.

"Благодарение на силното представяне в Китай доставките на Volkswagen през септември са значително по-високи в сравнение с предходната година", коментира главният директор по продажбите Юрген Стакман, цитиран от Business Insider.

За разглеждания период от германския гигант са продали 2,133 милиона коли в азиатската държава, което представлява 48,8% от всичките продажби в глобален мащаб.

Голям принос за доброто представяне на Volkswagen имат марките Lavida, Sagitar, Jetta и Santana, които са и сред най-продаваните брандове в Китай.

От друга страна срив от 38,5% на доставките на автопроизводителя има в Бразилия. За цяла Южна Америка намалението е в рамките на 30,2 на сто. В САЩ спадът е в рамките на 12,5%, а в Европа - на 0,8%.