Все повече стартъпи и млади фирми в Европа залагат на развитието на изкуствения интелект (AI), който е смятан за бизнеса на бъдещето. Но проектозаконът на Европейската комисия (ЕК) относно развитието на изкуствения интелект засяга всяка нова AI система. Какво означава това?

Казано най-общо всяка една система, свързана по какъвто и да е начин с изкуствения интелект и която може да повлияе на гражданин на ЕС, било то клиент или служител, ще подлежи на регулации. Съответствието, това ще бъде сложно и скъпо, особено за стартиращи компании.

Големите играчи в ИТ сектора със смесени чувства за регулациите за изкуствен интелект

Големите играчи в ИТ сектора със смесени чувства за регулациите за изкуствен интелект

Според част от лидерите от света на технологиите, регулациите ще задушат иновациите

Самият регламент все още е в начален стадий и очаква одобрение от Европейския парламент и Съвета на ЕС, така че стартъпите в Европа, които залагат на AI трябва да се възползват от шанса да се включат в процеса на консултации и да се подготвят, съветват експертите.

За да разграничи вредните от обикновените приложения за изкуствен интелект, ЕК предложи претегляне на риска. Компаниите трябва внимателно да преценят към коя рискова група принадлежат. Близо 35% от всички сектори в ЕС (по стойност), равняващи се на 3,4 трилиона евро икономическа активност, се очаква да попаднат в категорията на "висок риск".

Ритейлърите в САЩ вече използват изкуствен интелект, за да се справят с растящите цени

Ритейлърите в САЩ вече използват изкуствен интелект, за да се справят с растящите цени

Те търсят начин да компенсират по-високите си разходи, но без да изгонят клиентите

Тези компании ще бъдат изправени пред най-голямата административна тежест за спазването на изискванията. Това включва стартиращи фирми, изграждащи услуги като биометрична идентификация и категоризиране на лица, оценки на кредитоспособността, набиране на персонал и оценки на ефективността, компоненти за безопасност на критична инфраструктура и още много други.

ЕС ще делегира отговорности за изпълнение и надзор на своите държави-членки. Това означава, че стартиращите фирми трябва внимателно да обмислят относителното глобално значение на пазара на Европейския съйз като стартова площадка за техните продукти, ако все още не са на този пазар. Стартъпите могат да се възползват от създаването на компании в страни от Евросъюза с познати и благоприятни за иновациите регулаторни режими като Швеция, Финландия или Дания.

Наемането на експерти, които да помагат за съответствието на законовите изисквания към AI съвсем няма да е евтино. Само едно проучване на високорисков AI продукт може предполага общи разходи до 400 000 евро.

Само 5 на 100 от българския бизнес използва изкуствен интелект

Само 5 на 100 от българския бизнес използва изкуствен интелект

Това става ясно от проучване на Евростат