Началото на април беляза края на 132-годишния американски конгломерат General Electric като единна компания. Година, след като здравният бизнес беше отделен от GE, авиационните и енергийните му дейности също започнаха да се търгуват поотделно на Нюйоркската стокова борса.

Това е кулминацията на усилията на изпълнителният директор Лари Кълп да спаси огромната компания, чието бъдеще беше поставено под въпрос от поредица лоши инвестиционни решения и последиците от Световната финансова криза от 2008 г., когато печелившият финансов бизнес на групата беше на ръба на фалита.

Проблемите на General Electric продължават

Проблемите на General Electric продължават

Те ще се отразят на финансовите резултати на компанията

На един етап от съществуването си компанията General Electric, основана от Томас Едисон през 1892 г., беше най-ценната в света и предлагаше всичко - от електроуреди през електроенергия до ипотеки. Най-големите успехи, но и най-големите провали се свързват с едно име - това на дългогодишният изпълнителен директор Джак Уелш.

Счетоводителят, разкрил Бърни Мадоф, атакува General Electric

Счетоводителят, разкрил Бърни Мадоф, атакува General Electric

Конгломератът спешно се нуждае от $18,5 милиарда, твърди той. Общо, компанията е прикрила проблемни $38 милиарда

С идването си на поста през 1981 г. инженерът химик започва демонтаж на заварената от него управленска структура, а скоро след това започва да оптимизира цялата компания - със затваряне на заводи, намаляване на заводи и съкращаване на над 110 000 души за 5 години. Междувременно босът е непрекъснато на кориците на списанията и често се оказва в компанията на звезди.

Докато това се случва, GE Capital расте все повече, а фиксацията в краткосрочните резултати ограничава възможностите за развитие в останалите сфери.

Малко преди да напусне поста на CEO през 2001 г. Джак Уелш е начело на компания, струваща 594 млрд. долара. Ако GE се беше развивала с темпото на останалия пазар, днес щеше да е 2-трилионна компания като Nvidia.

General Electric - възход и падение

General Electric - възход и падение

Един от старите американски гиганти

Вместо това, кризата от 2008 г. показва колко "кух" е бил финансовият бизнес на General Electric и как цената на акциите е била изкуствено задържана на толкова високи нива. Останалите рискови придобивания от времето на Уелш и непосредствения му наследник водят до сваляне на кредитния рейтинг през 2009 г. и излизане от Dow Jones Industrial Average - индексът за 30-те най-значими американски акции, в който фигурираше от 1907 г.

Лари Кълп стана изпълнителен директор през 2018 г. с основна мисия да намали задлъжнялостта на компанията, включително - чрез отделяне на различните бизнеси.

Днес GE Helathcare, GE Aerospace и GE Vernova струват под 230 млрд. долара - по-малко от Netflix.