Сагата с фалита на Wirecard продължава, но вече има сериозни перспективи тя да вземе много повече глави от очакваното. Всъщност германският регулаторен орган Apas изпрати писмо до прокуратурата в края на ноември, че компанията за одити EY (известна като Ernst & Young преди ребрандирането си) може би трябва да подлежи на наказателно следствие за действията си, предаде Zero Hedge.

А от тогава досега ситуацията се развива единствено в негативна посока за EY.

Неотдавна стана ясно, че Apas, чиято дейност е да регулира фирмите за одити в Германия, има доказателства, че от EY са подписвали счетоводните отчети на фалиралата Wirecard, въпреки че някои от висшите служители на одиторската компания са знаели, че те не отговарят на истината.

И най-голямата банка на Испания ще наддава за активи на фалиралата Wirecard

И най-голямата банка на Испания ще наддава за активи на фалиралата Wirecard

Очаква се Banco Santander да стане собственик на банковото ѝ подразделение и платежния ѝ софтуер

"Някои от измамите датират още от 2017 г., когато EY е подписала документите, въпреки че е открила "проблеми" с отчетите на Wirecard, които не са могли да бъдат лесно разрешени", изтъкват от Zero Hedge. "Всъщност поведението на одитиращият екип очевидно е силно подозрително."

Според изданието е било ясно, че в този конкретен случай EY са били само на дни от това да откажат удостоверяването на документите и дори са посочили, че пълният одит на Wirecard е неизбежен. Но за няколко дни одиторите обръщат позицията си на 180 градуса и подписват документите през април.

Компанията за платежни услуги Wirecard фалира, след като стана ясно, че почти 2 млрд. евро от средствата ѝ просто липсват, като към този момент тя дължеше 3,2 млрд. евро дълг. Именно затова връзка на EY със случая от решаващо значение, тъй като именно компанията е обслужвала счетоводството на фирмата.