Производителят на електромобили Tesla се превърна в поредната компания, която предупреди, че ще бъде засегната от коронавируса. В сряда дружеството даде знак, че доставките на Model 3 в Китай ще бъдат забавени. Гигафабриката в Шанхай за $2 милиарда се смята за ключова част от световните амбиции на Илън Мъск. Затова и след съобщението акциите на компанията се сринаха със 17%.

Tesla планира да поднови производството на 10 февруари, каза вицепрезидентът Тао Лин.

Новият завод, който започна работа през октомври 2019 г., е ключов за плана на Мъск да произведе над 500 хил. автомобила тази година.

Акциите на компанията растяха бързо през последните месеци след положителния отчет през октомври и достигането на целите за доставки. Така миналия месец Tesla измести Volkswagen и се превърна във втория най-скъп производител на автомобили в света. През тази седмица оценката на компанията надхвърли $150 милиарда.

Неочакваният проблем, който може да "спъне" Tesla в изграждането на завода ѝ в Европа

Неочакваният проблем, който може да "спъне" Tesla в изграждането на завода ѝ в Европа

Компанията има краен срок да започне строежа до средата на март. Или проектът ще се забави доста

След 6-дневното епично рали на акциите, те се сринаха със 17% - невиждано от 8 години насам. Това намали с $5,9 милиарда и богатството на самия Мъск.

Преди срива инвеститори и анализатори предупредиха, че пазарната оценка на компанията няма общо с фундаментите ѝ и поскъпването е спекулативно. Сред критиците бе Стив Айсман, инвеститорът, който стана известен заради залозите си срещу бума на ипотечни кредити, който разпали кризата в САЩ преди десетилетие.

Китай е основен производител на автомобилни части и затворени заводи в страната са значим проблем за индустрията. Във вторник Hyundai съобщи, че е затворила заводите си в Корея, тъй като е останала без части от Китай. Други производители, включително Nissan, Toyota, Honda и Ford бяха принудени да затворят временно фабриките в Поднебесната империя.

Първата зарядна станция на Tesla в България е готова

Първата зарядна станция на Tesla в България е готова

А Мъск забогатя с $2,3 милиарда за час