Китайският технологичен лидер Huawei разочарова със спад на приходите си за второ поредно тримесечие като ефект от наложените санкции от САЩ, които засегнаха тежко бизнесът му със смартфони.

Производителят отчита 17% спад на продажбите си до 150,1 милиарда юана или 23 милиарда длара за първите три месеца на годинта от 180,6 милиарда юана за същия период на предходната година.

Този резултат идва след свиване с 11 на сто на приходите за последното тримесечие на миналата година, пише Bloomberg.

Huawei иска да се превърне в китайската Bosch

Huawei иска да се превърне в китайската Bosch

И ще инвестира $1 млрд. тази година в преследването на тази цел

От друга страна нетната печалба расте с над ¼ до 16,8 милиарда юана като резултат от намаляване на разходите на компанията.

Huawei премина през много трудна година, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп ѝ наложи сериозни санкции, които засегнаха един от големите източници на приходи за китайския лидер - продажбата на смартфони.

Въпреки това от компанията обявиха намерения да пренасочат усилията си към друга дейност - разработването на умни технологии за автомобили, за дома и работното място. От Huawei обявиха, че ще вложат 1 милиард долара в създаването на технологии за безпилотни и електрически автомобили.

Oppo детронира Huawei на най-големия пазар в света

Oppo детронира Huawei на най-големия пазар в света

Продажбите в Китай ще растат за първи път от пет години