Huawei, китайският телеком гигант, който Вашингтон вижда като заплаха за сигурността на света, се опитва да натрупа едногодишни запаси от чуждестранни доставчици за основното си телекомуникационно оборудване преди очаквано затягане на наложените от САЩ санкции, което може да стане факт още през следващия месец, пише японското издание Nikkei Asian Review, цитирайки свои източници.

Новите санкции, които може изцяло да изключат износа на американски компоненти за най-големия производител на телекомуникационно оборудване е света, подчертава как битката на двете най-големи икономики за световно превъзходство в областта на технологиите не спира дори и след подписването на временното търговско споразумение, коментира изданието.

Знак, че Huawei приема заплахата съвсем сериозно, е решението да натрупа запаси за 4G и 5G рутери, суичови и базови станции, като постави приоритет пред бизнеса със смартфони.

Как се отразиха санкциите на Тръмп срещу Huawei?

Как се отразиха санкциите на Тръмп срещу Huawei?

Засега компанията не просто оцелява, а разцъфтява. Но въпросът е докога

Вашингтон се концентрира върху 5G бизнеса на китайския гигант като основна заплаха за сигурността. САЩ се опасява, че широкоизползваните базови станции могат да останат "отворени" за китайски шпиони, като така те ще могат да достъпват информация от цели телекомуникационни мрежи. Huawei многократно е отричала обвиненията.

"За Huawei е и по-лесно да натрупа компоненти за телекомуникационния си бизнес, тъй като не се нужда от толкова голяма внос, както при смартфоните", посочва един източник. Бизнесът на компанията със смартфони отговаря за половината от общите приходи на Huawei от 850 милиарда юана ($124 милиарда) през 2019 г.

Макар че засега няма детайли за размера на новите санкции и кога те ще влязат в сила, два източника твърдят, че компанията очаква това да се случи през следващия месец.Единият от факторите е ареста на Meng Wanzhou, главен финансов директор и дъщеря на основателя на компанията. Тази седмица тя се яви в канадски съд, който трябва да реши дали тя ще бъде екстрадирана в САЩ по обвинения за измама и нарушаване на санкциите срещу Иран.

Сенатори от САЩ искат да помагат на конкуренти на Huawei с $1,25 милиарда

Сенатори от САЩ искат да помагат на конкуренти на Huawei с $1,25 милиарда

Законът е подкрепен от представители от двете партии

Във вторник Ren Zhengfei, основател и CEO на Huawei, заяви, че компанията е готова за затягане на санкциите и техният ефект "няма да е особено значителен".Технологичният гигант успя да се запаси с компоненти и преди първия рунд санкции, като в крайна сметка те нямаха значителен или продължителен ефект върху компанията, освен при продажбите на последните модели смартфони извън Китай. Причината за това е, че американските доставчици успяха да намерят редица начини да заобиколят санкциите и да продължат да работят с Huawei.

Първите санкции забраниха продажбата на компоненти, които имат повече от 25% американска технология. Сега източниците на изданието се опасяват, че този процент може да бъде свален до 10% - или дори до 0%.Затягане на санкциите може да засегне и редица други компании, като Corning, която доставя стъклата за смартфоните, както и азиатски доставчици като Sony, Japan Display, LG Display и Samsung, както и тайванските TSMC.

Някои политици в САЩ настояват за пълна забрана на всички продажби за Huawei, посочват източници от индустрията и правителството. Говори се дори и за пълна забрана за всякакви продажби на технологии за Китай изобщо. Засега обаче в Белия дом няма такъв консенсус, писа наскоро The Wall Street Journal.

Huawei подписа с TomTom за карти и навигация

Huawei подписа с TomTom за карти и навигация

След щатската забрана