Samsung може да е поредната корпорация, която ще се съобрази с политиката на новия американски президент Доналд Тръмп. Преди време държавният глава обеща да бъдат въведени високи мита за всички големи компании, внасящи техни стоки в САЩ, произведени в друга държава.

Според запознати, цитирани от Reuters, южнокорейският гигант се кани да отвори свой завод за битова техника в Щатите. Към момента няма яснота къде точно ще бъде направено предприятието и в какъв размер ще е инвестицията на Samsung.

Досега Доналд Тръмп не се е обръщал към Samsung с конкретни заплахи за сметка на големия им конкурент Apple. Някои други производители от Южна Корея обаче също побързаха да обявят вложения в Щатите, преди да са били нарочени от президента.

През миналия месец от LG Electronics заявиха, че обмислят отварянето на завод в САЩ до края на първото шестмесечие на годината. Автомобилната компания Hyundai Motor също се закани да увеличи инвестициите си в страната двойно до 3,1 милиарда долара в следващите пет години.

Мащабни вложения в Щатите обявиха още редица компании, като Toyota, General Motors и Fiat. Американският производител Ford пък се отказа от плановете си за отваряне на фабрика в Мексико.