Със 7 трилиона долара годишно допринася секторът на селското стопанство и храните за икономиката на САЩ. Това става ясно от доклада "Захранване на икономиката" на американската Асоциация на преработвателите на царевица, цитиран от електронното издание Brownfield.

Представителят на асоциацията Майкъл Андерсън обяви, че докладът, поръчан от 33 браншови организации, показва решаващата роля на отрасъла в изхранването на населението на САЩ и захранването на икономиката, пише sinor.bg.

Този сектор осигурява една пета от икономическата активност в страната и подкрепя над 40 милиона работни места - около 13% от заетостта. Браншът на храните и селското стопанство през миналата година е платил над 5 трилиона долара заплати и 797 млрд. долара данъци. Отрасълът е изнесъл храни и селскостопански продукти за 156 млрд. долара през 2020 г. Тези резултати показват взаимосвързаността на селското стопанство и начина, по който то поддържа добре платени работни места в цялата страна на всички нива по веригата за доставка на храни независимо дали става въпрос за производство, преработка, пакетиране, дистрибуция или търговия на дребно, отбелязва Андерсън.

Той изтъква, че докладът е от съществено значение за политиците при обсъждането на законодателството, което може да се отрази на хранителната индустрия и селското стопанство в САЩ.

"Политика, която засяга ранчото, фермата или конкретна селскостопанска култура, се отразява на веригата за доставки. Затова е от решаващо значение политиците да разбират тези връзки и истинското предназначение на веригата за снабдяване на фермите, храните, селското стопанство, както и на икономиката като цяло", смята представителят на асоциацията.