Българският производител на радиатори "КОРАДО-България" АД отчита 21% ръст на печалбата преди данъци през първото тримесечие на 2018 година спрямо същия период на миналата година. Увеличението на приходите е с 10%, съобщиха още от публичното дружество.

Така за първите три месеца на годината приходи от 10,589 милиона лева, а печалбата достига 1,638 милиона лева. Добрият резултат идва въпреки малко по-ниските продажби 130 хил. срещу 133 хил. през първото тримесечие на 2017 година, което се превърна и в най-успешното на дружеството в историята му по този показател. Индустрията страда и от рязко повишение на цените на стоманата, но "КОРАДО-България" са успяли да задържат отличните икономически показатели.

Българската "КОРАДО" стъпва на най-големия пазар в Европа

Българската "КОРАДО" стъпва на най-големия пазар в Европа

Радиатори, произвеждани в Стражица, заминават за Германия

"Това стана възможно благодарение на адекватната продажна цена и продуктовия микс, реализиран на пазара", коментира главният изпълнителен директор на чешката КОРАДО Груп Войтех Чамек. Българското дружество вече 20 години е част от групата, която е 5-ият най-голям производител в света на стоманени панелни радиатори.

След по-малко от месец, на 23 май т.г., Общото събрание на "КОРАДО-България" предстои да вземе решение във връзка с разпределението на печалбата през 2017 година. Нетната печалба на дружеството тогава достигна 4, 778 млн. лева като 72% от нея - 3,424 млн. лева, ще бъде предложена на акционерите като дивидент. Това е 0.26 лева на акция, точно толкова, колкото бе и за предходната 2016 година. Ако се отчете увеличението на акционерния капитал през август 2017 г. обаче, разпределеният дивидент е с 50% повече.

Общото събрание предстои да гласува и по още един важен въпрос, а именно да включи в Устава на дружеството възможността за разпределяне на 6-месечен междинен дивидент.

"КОРАДО-България" с голяма борсова цел през 2018 година

"КОРАДО-България" с голяма борсова цел през 2018 година

Компанията продължава и с инвестициите